Mainos

Kansallismuseon räjähdyksen syy yhä epäselvä

Kansallismuseon näyttelytilassa eilen tapahtunut räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Myöskään näyttelyesineitä ei ole alustavien arvioiden mukaan kadonnut. Poliisi jatkaa teknistä rikospaikkatutkintaa.

Poliisi jatkaa Kansallismuseon eilisen räjähdyksen syyn selvittelyä. Alue on eristetty ja museossa tehdään parhaillaan teknistä rikospaikkatutkintaa.

- Tämän hetken tietojen valossa ei varsinaista rikosta epäillä, mutta tutkitaan mikä räjähdyksen aiheutti, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Kari Tolvanen Helsingin poliisista.

Museosta otetaan kaikki saatavissa olevat näytteet ja ne tutkitaan laboratoriossa. Tolvasen mukaan räjähdysaineen mahdollisuus huomioidaan, mutta nyt siihen ei viittaa mikään.

Tolvasen mukaan alustavia analyysejä paikalta otetuista näytteistä saataneen iltapäivällä.

Kukaan ei loukkaantunut Helsingin Kansallismuseossa eilisiltana tapahtuneessa räjähdyksessä.

Räjähdys tapahtui noin kello 17.20 hopea- ja korunäyttelytiloissa. Museo on suljettuna maanantaisin, minkä vuoksi näyttelytiloissa ei tapahtumahetkellä ollut ihmisiä. Hopea- ja korunäyttelytilat sijaitsevat museon alakerroksissa.

Pelastuslaitos lähti paikalle museon automaattihälyttimien ilmoituksesta, ja kohteeseen päästyä havaittiin räjähdyksen tapahtuneen. Vaurioituneet tilat ovat vähän alle 200 neliön suuruiset.

- Onneksi tilassa ei ollut ketään ihmisiä räjähdyksen aikaan. Räjähdys oli sen verran voimakas, että jos siellä olisi ollut ihmisiä, varmasti olisi käynyt huonosti, sanoo päivystävä palomestari Kimmo Tuominen.

Räjähdyksessä rikkoutui rakennuksen väliseiniä, ovia ja ikkunoita sekä paljon vitriineitä, joissa oli näyttelyesineitä. Kiinteät rakenteet eivät näytä vaurioituneen.

Ei merkkejä rikoksesta

Poliisin tutkijoiden mukaan mitään sellaista ei havaittu paikalta, joka viittaisi suoraan rikokseen, mutta rikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu alkuvaiheessa pois.

- Saattaa olla kyse esimerkiksi jonkinlaisista kaasuuntuneista aineista, arvioi päivystävä komisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

Kansallismuseon ylijohtajan Ritva Wäreen mukaan näyttelyssä olivat esillä Suomen hienoimmat hopeakokoelmat. Kaikki esineet näyttävät alustavasti kuitenkin olevan tallella ja ehjinä.

- Ne ovat kansallisia aarteita, joiden rahallista arvoa ei kannata edes mainita, Wäre sanoo.

Näyttelyesineiden mahdolliset vauriot vaativat asiantuntijan arviota. Joka tapauksessa pelkästään tilojen vahinkojen arvo nousee todennäköisesti useisiin tuhansiin euroihin.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 24.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.