Mainos

Kansallismieliset vaalivoittoon Bosniassa

Kansallismieliset ehdokkaat näyttävät keränneen eniten ääniä Bosnian lauantaisissa vaaleissa. Kun presidenttineuvoston vaalin äänistä tänään oli laskettu noin puolet, olivat kaikkien kolmen väestönosan oppositioehdokkaat jäämässä selvästi jälkeen kansallismielisistä.

Eniten muslimien ääniä oli saamassa Bosnian muslimien pääehdokas, istuva presidentti Alija Izetbegovic: 80 prosenttia, Hänen asemansa presidenttineuvostossa näytti siten muodostuvan vahvimmaksi ja hän edustaa useimmiten maata sen ulkosuhteissa.

Serbiehdokkaista Momcilo Krajisnik oli tuossa vaiheessa kerännyt 79 prosenttia serbien äänistä. Bosnian kroaatit olivat kannattaneet selvimmin Kresimir Zubakia, joka oli saamassa 88 prosenttia äänistä.

Kaikkien kolmen lähimmät kilpailijat jäivät alle 20 prosentin äänisaaliin. Odotettua paremmin vaaleissa pärjäsi serbien oppositioehdokas Mladen Ivanic yli 19 prosentilla äänistä. Bosnian entinen pääministeri, muslimien Haris Silajdzic menestyi ennakoitua huonommin. Kroaattien opposition ehdokas Ivo Komsic oli saamassa 11 prosenttia äänistä.

Daytonin rauhansopimus tunnusti maan sodanaikaisen jaon, mutta pyrki saamaan eri osapuolet yhteen presidenttineuvoston avulla. Vaalit näyttävät kuitenkin tuovan valtaan samat ihmiset, jotka johtivat maan sotaan.

Presidenttineuvoston on määrä tehdä päätökset konsensuksella eli niin, ettei kukaan vastusta päätöstä. Jos konsensukseen ei päästä, kaksi samaa mieltä olevaa voi tehdä päätöksen. Kolmannella jäsenellä on silloin mahdollisuus ilmoittaa, että päätös vahingoittaa hänen kansanosansa etuja, jolloin asia siirretään joko serbien tai muslimien ja kroaattien parlamenttiin.

Ääntenlasku hidasta

Vaalien ääntenlasku sujuu ennakoitua hitaammin, kertoi vaalit järjestäneen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustaja. Monin paikoin ei ole sähköä, joten äänten laskeminen on lopetettava yöksi. Tuloksia on myös kuljetettava monista ääntenlaskupaikoista isompiin keskuksiin, joista ne voidaan välittää faxilla Sarajevoon.

Monet äänestysliput on pitänyt hylätä, koska niissä on ollut useamman kuin yhden ehdokkaan nimi. Presidenttineuvoston vaalin äänten laskemisen jälkeen muitten vaalien tulosten laskeminen nopeutuu Etyjin arvion mukaan. Lauantaina valittiin myös lainsäädäntö- ja hallintoelimiä. Äänioikeutettuja oli vajaa kolme miljoonaa.

Euroopan unionin parlamentin tarkkailijat luonnehtivat Bosnian vaaleja äärimmäisen kaoottisiksi. Heidän mukaansa äänestäjien rekisteröinnissä oli tehty virheitä ja he muistuttivat, ettei pakolaisten vapaa liikkuminen toteutunut. Silti vaalit saattoivat heidän mielestään tehdä tietä demokratialle.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.