Mainos

Kansalliskaartilla lupa tappaa New Orleansissa

New Orleansiin on saapunut 300 miehen vahvuinen kansalliskaartin joukko-osasto turvaamaan järjestystä. Yhdysvaltain vesistöjen perusrakenteesta vastaavan viraston entisen johtajan mukaan presidentti Bushin hallinnon tekemät budjettileikkaukset pakottivat puolestaan lykkäämään New Orleansia suojelevien patojen, suojavallien ja pumppuasemien korjaamista.

Hurrikaani Katrinan runtelemaan New Orleansiin on saapunut Yhdysvaltain kansalliskaartin joukkoja suojelemaan kaupunkia ryöstelyltä.

Irakista palanneella 300 miehen vahvuisella osastolla on osavaltion kuvernöörin valtuutukset ampua ja tappaa mahdolliset "huligaanit". Kuvernööri Kathleen Blanconmukaan osasto saapui tulvan vallassa olevaan kaupunkiin eilen paikallista aikaa.

- Nämä joukot tulivat juuri Irakista hyvin koulutettuina ja kokeneina. He ovat minun määräyksestäni palauttamassa kuria kaduille, Blanco julisti.

- Miehet osaavat ampua ja tappaa, ja he ovat erittäin valmiita tekemään niin, jos tarve vaatii - ja uskon, että vaatii, kuvernööri lisäsi.

Viranomaiset arvioivat, että New Orleanssissa odottaa yhä evakuointia jopa 50 000 ihmistä. Ehkä ryöstelyäkin suurempi ongelma on kuitenkin jätteiden ja pilaantuneen veden aiheuttama kulkutautiriski. Silminnäkijöiden mukaan kaupungin väestönsuojiin on jo kuollut useita vanhempia ja heikompia asukkaita.

Kuvernööri Blanco on määrännyt koulubussit kuljettajineen toimittamaan tuhannet vielä New Orleansissa olevat turvaan. Avustustyöntekijät ponnistelevat myös saadakseen toimitettua kaupunkiin kenttäsairaaloita.

Budjettileikkaukset heikensivät New Orleansin patoja

Presidentti Bushin hallinnon tekemät budjettileikkaukset pakottivat lykkäämään New Orleansia suojelevien patojen, suojavallien ja pumppuasemien korjaamista. Yhdysvaltain vesistöjen perusrakenteesta vastaavan viraston entisen johtajan mielestä hirmumyrsky Katrinan tuhot olisivat olleet huomattavasti vähäisempiä, jos rahoitusta olisi ollut riittävästi.

- Suojavallit ja padot olisivat olleet korkeampia ja suurempia ja pumppuja olisi ollut enemmän, Mike Parker sanoi. Parker johti virastoa vuosina 2001 ja 2002.

New Orleansin patojärjestelmän rahoituksesta syntyi häly yli vuosi sitten, kun eräs paikallisviranomainen myönsi, että patorahoja oli siirretty kustantamaan Irakin sotaa.

Louisianan demokraattisenaattorin Mary Landrieun mielestä ihmisiä ei suojeltu riittävästi Katrinan kaltaiselta hirmumyrskyltä.

- On selvää, että emme tehneet kaikkea mahdollista suojellaksemme itseämme tällaiselta luonnonkatastrofilta, mutta toivottavasti olemme ottaneet opiksemme ja olemme seuraavalla kerralla valmiimpia, hänen edustajansa sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 02.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.