Mainos

Kansalliset kestävän kehityksen indikaattorit käyttöön

Kestävän kehityksen seuraaminen ja mittaaminen helpottuu Suomessa, kun ympäristöhallinnon johdolla valmistellut mittarit otetaan käyttöön.

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus julkistivat tänään kestävän kehityksen indikaattorit, joita on yli 80. Niiden avulla voidaan arvioida maan ekologisia, taloudellisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia. Useat mittarit osoittavat, että paineiden vähenemisestä huolimatta ympäristön tilassa näkyy vielä monenlaista kuormitusta.

Liikenne, energian kokonaiskulutus ja jätteiden määrä ovat kasvaneet edelleen. Yhdyskunta- ja palvelurakenteen hallinnassa on muun muassa viime vuosien muuttoliikkeen aiheuttamia ongelmia.

Osa sosiaalista kestävyyttä kuvaavista indikaattoreista kertoo huolestuttavasta kehityksestä. Esimerkiksi työllisyyteen, syrjäytymisen ehkäisemiseen ja ikääntyvän väestön oloihin olisi kiinnitettävä erityistä huomiota.

Indikaattorit kertovat myös myönteisestä kehityksestä. Monet päästöt ovat vähentyneet huomattavasti viime vuosien aikana. Odotettavissa oleva elinaika, työttömyysaste ja kansantalouden velkaantumisaste ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.