Mainos

Kansallisesta maataloustuesta ratkaisu

Valtioneuvosto on päässyt sopimukseen maataloustuista. Päätökseen sisältyy korotus pohjoisen maitotukeen.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan esitys kotimaisen maataloustuen jaosta hyväksyttiin lopulta tänään valtioneuvoston istunnossa. Ratkaisu syntyi yksimielisesti Korkeaojan esityksen mukaisesti.

Päätökseen sisältyy kiistelty korotus pohjoiseen maitotukeen. Korotus on suurempi kuin hallituksen alkuperäisessä tarjouksessa.Tänä vuonna korotus tuo 0,4 senttiä tukea lisää maitolitraa kohden, mutta tukisumma - yhteensä yli seitsemän miljoonaa euroa- vähennetään ensi vuoden pohjoisesta maitotuesta. Tätä etelän viljelijöitä närkästyttänyttä päätöstä perusteltiin ministeriössä sillä, että pohjoinen tukialue menetti pohjoisen nurmituen kasvinviljelyn kansallisen tuen muutoksissa.

Kansallisen kasvinviljelytuen pelisäännöt muuttuivat koko maassa EU:n komission puututtua niihin viime vuonna niin sanotun 141-ratkaisun yhteydessä. Muutoksen arvioidaan hankaloittavan erikoiskasvien, kuten rukiin viljelyä koko maassa.

Huomiota erikoiskasveihin


Valtioneuvosto liitti tukipäätökseensä lausuman, jossa luvataan kiinnittää erityistä huomiota erikoiskasvien tuotantoedellytysten turvaamiseen ja nurmen kilpailukykyyn rehuviljaan verrattuna. Epäkohtiin luvataan lausuman mukaan puuttua ensi vuoden kansallisen tuen valmistelussa.

Hallituksen tavoitteena on mahdollisimman yhtenäinen tukijärjestelmä koko maassa. Lähtökohdaksi asetetaan, että alueiden väliset kokonaistukisuhteet säilyisivät ennallaan.

Maa- ja puutarhatalouden kansallista tukea maksetaan eteläisellä ja pohjoisella tukialueella tänä vuonna yhteensä lähes 600 miljoonaa euroa. Kansallinen tuki täydentää EU:n kokonaan tai osittain rahoittamaa maataloustukea, jota maksetaan noin 1,1 miljardia euroa vuodessa.

Keskusta pui asiaa myöhemmin


Keskustan eduskuntaryhmä aikoo käydä jälkikäteen keskustelun kotimaisen maataloustuen jaosta. Puoluetta, kansanedustajia ja tuottajia jakanutta kiistaa ei haluttu tuoda ryhmään sen ollessa kuumimmillaan, vaikka tällaisiakin esityksiä tehtiin.

Ryhmänjohtaja Timo Kalli (kesk.) ei halunnut ryhmän joutuvan luonnottomaan tilanteeseen eli eräänlaiseksi neuvotteluosapuoleksi. Kalli kertoi STT:lle, että maataloustuesta puhutaan ryhmässä heti eduskunnan avausviikolla. On mahdollista, että tuuletus järjestetään jo ennen ensimmäistä varsinaista ryhmäkokouspäivää, joka on torstai 5. helmikuuta.

Kalli muistutti, etteivät keskustan kansanedustajat ole olleet vielä ryhmänä prosessissa mukana millään tavoin. Sen vuoksi tilanne on tarpeen nollata.

-Prosessi ei ole mitenkään päättynyt, vaan se jatkuu. Seuraavan vuoden ratkaisun periaatteet päätetään jo maaliskuun lopulla. Kalli ennusti, että maatalousasioiden kanssa tullaan painimaan vielä monta kertaa. Hän arveli, että ne, jotka nyt mestaroivat asiassa, tulevat sitä varmaankin tekemään myös jatkossa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 23.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.