Mainos

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa vietettiin Espoossa

Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan mielestä kansainvälistyneessä maailmassa Suomi on osoittanut pystyvänsä pärjäämään ja onnistumaan. Hän on vakuuttunut, että tällä suomalaisen selviytymisen ja onnistumisen sarjalla on kaikki mahdollisuudet jatkua myös tästä eteenpäin.

Ollila oli juhlapuhujana Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Espoossa. Presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi kunnioittivat läsnäolollaan tilaisuutta.

Ollilan puhui hyvin suomalaishenkisesti. Erityisen kiitoksen Suomen menestyksestä hän antoi sotien sukupolvelle. -Oma sukupolveni sai työstääkseen rauhanajan Suomen, jonka suurin haaste on ollut kytkeytyä kansainväliseen yhteisöön ja globalisoituvaan maailmaan. Se on haaste, jonka edessä tänään kamppailemme ja rakennamme hyvinvointiamme nöyrinä mutta päättäväisinä, hän kiitti.

Ollila kertoi miettineensä usein suomalaisuuden asenteen voimaa siinä jatkuvan uudistumisen ja kansainvälisen kilpailun liiketaloudellisessa ympäristössä, jonka keskellä hän itse toimii. -Suomalaisuus toimii. Rehellisyys, luotettavuus, reiluus, suoruus ja kunnioitus toista kohtaan sekä tahto saada aikaan tuloksia ovat oman liikkeenjohdollisen filosofiani kulmakiviä. Olen ylpeä voidessani tunnistaa näiden arvolähteiden henkisen ytimen oman maani arvopohjassa ja juurissa, hän korosti.

Ilman naisia rintama ei olisi kestänyt

Valtiovallan tervehdyksessä pääministeri Paavo Lipponen (sd.) pahoitteli, että kotirintaman naisten työn arvo tahtoi jäädä sodan jälkeisinä vuosikymmeninä vaille ansaitsemaansa arvostusta. -Naiset olivat korvaamaton voimavara tehtaissa, sairaaloissa ja maatiloilla. Ilman heitä rintama ei olisi kestänyt, hän korosti. Lipponen lupasi, että hallitus parantaa sotainvalidien kuntoutusmahdollisuuksia alentamalla kunnan sotainvalideille järjestämän kotipalvelun haitta-asterajaa. Tämä uudistus on asetettu etusijalle veteraanijärjestöissä ja rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnassa. Lipposen mukaan nykyisillä määrärahoilla voidaan päästä veteraanijärjestöjen tavoitteeseen, jonka mukaan kuntoutukseen tulisi päästä joka toinen vuosi.

Kaveria ei jätetä

Puheenvuoroissa toistettiin vanhaa tuttua sanontaa: kaveria ei jätetä. Tämä näkyi myös pääjuhlan tunnelmassa. Ohjelma oli suomalaiseen tapaan arvokas ja toivoa antava. Pääjuhlaan Espoon areenaan oli kokoontunut suuri joukko veteraaneja, heidän omaisiaan ja muita vieraita. Erityisen sykähdyttävä ohjelmanumero oli Espoon veteraanikuoron, Tapiolan kuoron ja Kaartin soittokunnan yhdessä esittämä Finlandia-hymni. Espoon veteraanikuorossa laulaa kuutisenkymmentä aktiivista veteraania.

Pääjuhlaan oli saapunut laulamaan myös kuoron nestori 97-vuotias Jalmari Kahri. Pääjuhlasta lähetettiin seppelpartio Espoon vanhan kirkon hautausmaalle. Seppelpartion lähetti matkaan kenttäpiispa Hannu Niskanen. Pääjuhla alkoi jo lauantaiaamuna lipunnostolla Tapiolassa. Espoon areenan liepeillä vieraat saattoivat tutustua puolustusvoimien toimintaan. Kiinnostuneille oli järjestetty myös kiertoajelu Porkkalaan entisen Neuvostoliiton entiseen laivastotukikohtaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.