Mainos

Kansallisarkisto tutkimaan luovutuksia

Valtioneuvosto on pyytänyt Kansallisarkistoa selvittämään jatkosodan aikaisten siviili- ja sotavankien luovutusten tutkimuksen organisointia.

Valtioneuvoston kanslia on pyytänyt Kansallisarkistoa laatimaan esityksen jatkosodan aikaisten siviili- ja sotavankien luovutusten tutkimuksen organisoinnista Kansallisarkiston yhteyteen. Kansallisarkistoa on pyydetty selvittämään, voiko se organisoida tutkimuksen ja miten käytännössä projektin hallinto, valmistelu ja tutkimustyö toteutettaisiin. Samalla valtioneuvoston kanslia on pyytäyt Suomen Akatemiaa edistämään tutkimusta, joka kohdistuu vuonna 1944 solmitun välirauhasopimuksen perusteella Suomesta Neuvostoliittoon palautettujen inkeriläisten kohtaloihin.

Kansallisarkistolle ja Suomen Akatemialle esitetyt pyynnöt pohjautuvat ehdotukselle, jossa arkistolaitoksen yhteyteen perustetaan erillisrahoituksella projekti, joka selvittää siviili- ja sotavankien luovutuksia Saksalle ja heti sodan jälkeen Neuvostoliittoon sekä Suomen ottamien ja Neuvostoliittoon joutuneiden suomalaisten sotavankien kuolemia. Ehdotuksen mukaan inkeriläisten luovutuksiin liittyvä tutkimus voidaan toteuttaa osana normaalia akateemista tutkimusta ja tutkimusrahoitusta.

Ehdotus perustuu professori Heikki Ylikankaan selvitykseen Suomen jatkosodan aikana tekemistä siviilihenkilöiden ja sotavankien luovutuksista sekä Suomen Akatemian selvityksestä antamaan lausuntoon. Ehdotuksesta on keskusteltu Kansallisarkiston, Suomen Akatemian ja valtioneuvoston kanslian edustajien sekä professori Ylikankaan kesken.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.