Mainos

Kansallinen maataloustuki jäi tavoitteesta

Maatalouden kansallinen tuki pienenee ensi vuonna. Maatalousministeri Kalevi Hemilä sanoi tavoitelleensa budjettineuvotteluissa valtiovarainministeriön kanssa kansalliseen tukeen ensi vuodelle edelleen 3,6 miljardia markkaa, mutta siihen ei aivan päästy.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on vaatinut kansallisen tuen nostamista vuoden 1997 tasolle eli 3,9 miljardiin markkaan.
-Jos olisi enemmän rahaa tullut niin kyllä minä tietysti sitä siihen panisin, mutta kun ei tullut, niin siitä se jäi vähän lyhyeksi, Hemilä sanoi.
Avoimia kysymyksiä maatalousbudjettiin ei jäänyt. Hemilän mukaan sopu tosin edellyttää, että muutkin ministeriön noudattavat tiukentunutta linjaa.

Metsärahoituksen suhteen Hemilä arvioi onnistuneensa paremmin. Sen sijaan uusia maaseudun kehittämishankkeita ei budjettikehyksien tiukentamisen takia voida ensi vuonna aloittaa. Jäihin jää mm. vesirakennus-, tulvasuojelu- ja vesijohtohankkeita. Vanhat hankkeet voidaan viedä loppuun.

MTK ei hyväksy tuen leikkauksia

MTK vastustaa maatalouden kansalliseen tukeen kaavailtuja leikkauksia, ja katsoo hallituksen rikkoneen lupauksensa. Maatalousministeri Kalevi Hemilä on MTK:n mielestä suostunut liian alhaiseen budjettitasoon neuvotteluissaan valtiovarainministeriön kanssa.
Ensi vuoden määrärahaksi kaavailtu 3,5 miljardia markkaa supistaisi tukea 250-300 miljoonaa markkaa tämän vuoden tasosta, joka MTK:n mielestä on jo liian alhainen. Lisäksi maatalouden kehittämisrahastosta on ehdotettu leikattavaksi 100 miljoonaa markkaa.

MTK vaatii, että maatalouden kansallinen tuki palautettaisiin edes vuoden 1997 tasolle, jolloin se oli 3,9 miljardia markkaa. Nyt kansallinen tuki jää aiempien leikkauspäätösten takia edelleen noin 500 miljoonaa markkaa pienemmäksi, kuin mitä EU:n liittymissopimuksen yhteydessä hyväksyttiin.
MTK kehottaa hallitusta budjettiriihessä muistamaan lupauksensa siitä, ettei maataloudelta enää leikata.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.