Mainos

Kansalaisjärjestöt talousvaikeuksissa Venäjällä

Moskovan pörssi

Venäjän kansalaisjärjestökentän pelätään supistuvan rajusti talouskriisin takia. Suuret järjestöt leikkaavat toimintaansa, ja monien pienyhdistysten uskotaan lopettavan kokonaan. Yhdistystoiminta on ollut Venäjällä vaikeuksissa jo aiemminkin vuosi vuodelta tiukentuneen lainsäädännön takia. Nyt talousvaikeudet ajavat isotkin järjestöt ahtaalle.

Sotilaiden äidit on yksi Venäjän tunnetuimpia kansalaisjärjestöjä. Se tekee rauhantyötä, antaa varusmiehille oikeusapua ja osoittelee armeijan epäkohtia. Vapaaehtoisia riittää, mutta taloudellisesti järjestö on vaikeuksissa.

Järjestölait tiukkenivat Venäjällä Ukrainan oranssin vallankumouksen jälkeen. Venäjä katsoi että amerikkalainen raha vauhditti vallankumousta länsisäätiöiden ja järjestöjen kautta. Järjestötoiminta on käynyt Venäjällä vuosi vuodelta vaikeammaksi. Ensin tiukentuivat yhdistyksen rekisteröinti, sitten lahjoitusehdot ja nyt finanssikriisi uhkaa viedä loputkin lahjoitukset mennessään.

Rahapula iskee sosiaalityöhön

Finanssikriisi on vienyt paitsi velkaantuneiden yritysten lahjoitushalut, myös eri säätiöiden omien sijoitusten tuotot. Erityisen kipeästi rahapula iskee sairaanhoitoon ja sosiaalityöhön. Rehtori Sergei Guriev, New Economic School

- Rahaa ei tule ja on pakko sanoa, ettei tänä vuonna oteta potilaita koska rahaa ei ole. Tämä tulee olemaan hyvin yleistä. Lastenkoteja tukevat järjestöt ja kirkot vähentävät tukeaan, ja ne tulevat kokemaan kovia aikoja.

Tutkija näkee vaikeassa tilanteessa vain yhden myönteisen seikan: järjestötyöhön saattaa ensi vuonna hakeutua aiempaa enemmän ihmisiä.

- Vapaaehtoisilla tulee olemaan enemmän aikaa, koska heillä ei ole töitä tai heillä on vain osa-aikatyö. Tämä voi olla kriisin pieni valopilkku.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.