Kansalaisjärjestö Rokotusinfo pongahti sikainfluenssajulkisuuteen

Sikainfluenssan myötä julkisuuteen noussut Rokotusinfo ry on viiden vanhemman hallinnoima yhdistys, joka haluaa jakaa rokotteista kriittistä tietoa. Yksi yhdistyksen vapaaehtoisista ja hallituksen puheenjohtaja Jyrki Kuoppala sanoo, ettei kukaan yhdistyksen toimintaa pyörittävistä ole lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen, mutta he jakavat tietoa, jonka muut tahot - esimerkiksi maailman terveysjärjestö WHO - ovat alun perin tuoneet julki.

Alun perin yhdistys halusi jakaa rokotteista tietoa nimenomaan lapsiperheille. Sikainfluenssan myötä kohderyhmä on laajentunut.

Sikainfluenssarokotuskeskustelun myötä Rokotusinfon tiedotteet ja haastattelut menevät läpi useissa valtakunnallisissa medioissa ja yhdistyksen nettisivujen kävijämäärä on yhdistyksen mukaan kymmenkertaistunut.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Kuoppala ei näe, että yhdistys käyttäisi sananvaltaa mitenkään poikkeuksellisesti.

- Me olemme kansalaisjärjestö ja välitämme tietoa, se on meidän tehtävämme, hän sanoo.

THL: Rokotusinfo vinouttaa tietoa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylijohtaja Juhani Eskola pitää Rokotusinfon välittämää tietoa vääristyneenä. Eskola sanoo Rokotusinfon nostavan esimerkiksi WHO:n tiedoista julkisuuteen vain yhden yksittäisen asian. Eskolan mielestä tämä ei auta niitä, jotka pohtivat onko sikainfluenssarokotteen ottaminen turvallista.

- Rokotusinfo nostaa yksittäisiä ja asiayhteydestä irrotettuja väitteitä. Tällainen tiedonvälitys vinouttaa päätöksenteon objektiivisuutta, sanoo Eskola.

Eskola pitää pienten yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen harjoittamaa mielipiteen ilmaisun vapautta tärkeänä asiana, mutta toivoo, että ihmiset saisivat rokotuksista päätöksiä tehdessään tasapuolista tietoa.

THL:n Eskola antaa tunnustusta Rokotusinfon tiedotustaidoista.

- He ovat taitavia saamaan viestinsä läpi. Yhdistyksen nimi Rokotusinfo kuulostaa myös vakuuttavalta. sanoo Eskola.

Lue myös:

Lue myös:

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja