Mainos

Kansalaiset tiukentaisivat sosiaaliturvan valvontaa

Suurin osa suomalaisista haluaa tiukentaa sosiaaliturvan valvontaa väärinkäytösten ehkäisemiseksi. Kansaneläkelaitoksen ja Turun yliopiston tekemän mielipidekyselyn mukaan 56 prosenttia katsoi, että sosiaalitoimistosta jaetaan rahaa liian löyhäkätisesti. Peräti 75 prosenttia vastaajista uskoi, että työttömyyspäivärahaa maksetaan liian usein myös työhaluttomille. 85 prosenttia suomalaisista toivoisi, että viranomaiset tehostaisivat yhteistyötään, jotta sosiaaliturvan väärinkäytökset tulisivat ilmi. Yli 70 prosenttia vastaajista olisi valmis tällaiseen tehostettiin kontrolliin siitäkin huolimatta, että se vähentäisi yksityisyyden suojaa.

Suomalaisten kritiikki kohdistuu ensisijaisesti sosiaaliturvajärjestelmään eikä niinkään sosiaaliturvan piirissä oleviin ihmisiin. Työttömiä ja toimeentulotukea hakevia kansalaisia ei pidetä syyllisinä omaan elämäntilanteeseensa. Valtaosa suomalaisista pitää yhteiskunnassa vallitsevia toimeentuloeroja liian suurina.

Vaikka sosiaaliturvan väärinkäyttöön suhtaudutaan melko tiukasti, 43 prosenttia suomalaisista hyväksyy veronkierron. Mielipiteitä tutkimukseen on kerätty vuosina 1995, 1996 ja 1998. Haastateltavina on ollut joka vuosi nelisentuhatta suomalaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.