Mainos

Kansalaiset säilyttäisivät Nato-option

Vain 18 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä. 53 prosenttia sanoo jäsenyydelle ei. Toisaalta Taloustutkimuksen kyselystä selviää, että 59 prosenttia säilyttäisi mahdollisuuden liittyä Natoon.

Suomalaisista 53 prosenttia torjuu Suomen liittymisen sotilasliitto Naton jäseneksi. Sen sijaan lähes 80 prosenttia kansalaisista säilyttäisi ainakin mahdollisuuden liittoutumiseen, ilmenee torstaina ilmestyvässä Apu-lehdessä julkistetusta mielipidekyselystä.

Taloustutkimuksen suorittaman kyselyn mukaan Naton jäseneksi liittymistä kannatti vain 18 prosenttia suomalaisista, kun 53 prosenttia sanoi jäsenyydelle ei. Kysymykseen vastaamatta jättäneitä oli 29 prosenttia.
Kun taas kysyttiin, pitäisikö Suomen säilyttää mahdollisuus liittyä, suhtautuminen Natoon oli myönteisempää. Tätä vaihtoehtoa kannatti 59 prosenttia vastaajista. Liittymisen kannattajia oli edelleen 18 prosenttia, joten yhteensä 77 prosenttia piti Nato-jäsenyyttä enemmän tai vähemmän hyväksyttävänä turvallisuuspoliittisena vaihtoehtona. Ehdotonta vaihtoehtoa "ei Nato-jäsenyyttä nyt eikä myöhemmin" kannatti vain 8 prosenttia vastanneista.

Nato-myönteisimpiä olivat kokoomuksen äänestäjät, joista Natoon liittymistä kannatti 29 prosenttia ja vastusti 37 prosenttia. Kolmannes kokoomuslaisista, 34 prosenttia, ei ilmaissut kantaansa. Keskustan äänestäjistä 22 prosenttia sanoi Nato-jäsenyydelle kyllä ja 54 prosenttia ei. Loput 24 prosenttia ei kertonut kantaansa.

SDP:n äänestäjien keskuudessa Nato-jäsenyyden kannatus oli hieman heikompaa: 18 prosenttia kannatti, 52 vastusti. Vajaa kolmannes eli 30 prosenttia ei kuitenkaan kertonut mielipidettään. Vasemmistoliiton äänestäjillä oli selvät mielipiteet: Natoon liittymistä kannatti vain 5 prosenttia ja vastusti peräti 95 prosenttia. Päättämättömiä tai kantaansa kertomattomia ei ollut siten lainkaan.

Vihreiden tukijoista 11 prosenttia kannatti Natoon liittymistä, 69 prosenttia vastusti. Kantansa jätti kertomatta viidennes eli 20 prosenttia. Kansanäänestyksen järjestäminen Natoon liittymisestä sai melko selkeän tuen; 66 prosenttia kannatti, 25 prosenttia vastusti. Vastaamatta jättäneitä oli 9 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli Avun Nato-kyselyyn 1013:a iältään 15-74-vuotiasta mannersuomalaista. Tutkimus tehtiin 11.-13. marraskuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.