Kansalaisaloite vaatii sähkönsiirtomaksujen hillitsemistä ja saavuttaa nopeasti suosiota – vajaassa parissa viikossa jo 30 000 allekirjoitusta

Sähkön siirtohintojen hillitsemistä vaaltiva kansalaisaloite saavuttaa nopeasti suosiota. Aloite on kerännyt kahdessa viikossa noin 30 000 allekirjoitusta.

Sähkön siirtomaksuihin kohdistuva arvostelu on kiihtynyt tässä kuussa. Edunvalvontajärjestö Omakotiliitto käynnisti 7. lokakuuta kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan ”sähkön siirtomaksuja kuriin”.

Omakotiliiton mukaan kansalaisaloitteessa vaaditaan lainsäädäntöön muutosta, joka kohtuullistaa jakeluverkkoyhtiöiden tuottoja ja velvoittaa yhtiöt tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja.

Kansalaisaloitteessa esitetään muun muassa lainmuutosta, jonka perusteella verkonhaltija saisi korottaa sähkönsiirron ja sähkönjakelun maksujaan enintään viisi prosenttia korotusta edeltäneiden 12 kuukauden aikana keräämiinsä maksuihin verrattuna.

Aloite on noussut kovaan suosioon. Allekirjoituksia on kertynyt vajaassa kahdessa viikossa jo yli 30 000. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Koska allekirjoituksia on aikaa kerätä huhtikuuhun saakka, vaikuttaa hyvin mahdolliselta, että vaadittu raja ylittyy.

Talouselämä kertoi viime keväänä, että kuluttajat maksoivat peräti 300–500 miljoonaa euroa liikaa sähkön siirrosta vuonna 2018.

"Röyhkeä rahastus lopetattava"

Kuluttajaliitto on vaatinut, että sähkönsiirtoyritysten kohtuuttomat voitot tulee palauttaa kuluttajille, ja kansanedustaja Heikki Vestman (kok) on vaatinut sähköyhtiöiden ”röyhkeän rahastuksen” lopettamista. Energiateollisuus ry on taas tyrmännyt väitteet liikalaskutuksesta.

Energiateollisuus katsoo, että suomalainen sääntelyjärjestelmä kannustaa investoimaan edullisesti, mutta siirtohintoja nostaa verotus ja nousseet vaatimukset huoltovarmuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat