Kansalaisaloite: Lasten elatusvelvollisuutta säätelevä laki on aikansa elänyt

Lapsista riidellään erotilanteissa - lakialoite korostaa sovittelua 7:46
Lapsista riidellään erotilanteissa – lakialoite korostaa sovittelua

Elatusvelvollisten liitto vaatii lähes 50 vuotta vanhaa lakia elatusvelvollisuudesta uudistettavaksi. Liitto pitää kohtuuttomana muun muassa sitä, että elatusvelvollinen joutuu käymään oikeutta vastapuolenaan oma lapsi.

Liitto vaatii kansalaisaloitteessaan muutosta myös elatusmaksujen ja huoltajavastuun määrittämiseen.

Mikä on kohtuullinen elatusmaksu?

Elatuslaki-kansalaisaloitteen vastuuhenkilön Antti Tuppuraisen lapset asuvat virallisesti ex-puolison luona. Hän kertoo pyrkineensä huolehtimaan lapsistaan vuoroviikkoasumisella, siis yhtä paljon kuin ex-puoliso. Samalla hän on kamppaillut toimeentulonsa kanssa: 

– (Takana ovat) usean vuoden ulosottokierre ja täysin tulehtuneet neuvottelut siitä, että elatusmaksut voisivat olla kohtuulliset, vaikka kyseessä ollut vuoroviikkoasuminen. On ollut rankkaa, Tuppurainen toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

"Elatusmaksuille saatava katto"

Elatusavun voisi lakialoitteen mukaan poistaa, jos lapset asuvat suunnilleen yhtä paljon molemmilla vanhemmilla. Elatusmaksulle halutaan myös katto.

Lisäksi Tuppuraisen ja muiden aloitteen allekirjoittajien mielestä lapset pitäisi saada pois käräjäsalista. 

– Tämmösestä kivikautisesta ajatuksesta, että vanhempi haastaa lapsen, pyritään pois, Tuppurainen sanoo.

– Sen takia elatusvelvollisten liitto ehdottaa, että oikeudenkäynneissä asianosaisina ovat vanhemmat, myös Elatusvelvollisten liiton hallituksen jäsen, asianajaja Janne Kangas toteaa.

Kuka maksaa viulut, jos mennään oikeuteen?

Antti Tuppurainen ei ole halunnut oikeuteen, koska nykylain mukaan elatusvelvollinen maksaa aina omat oikeudenkäyntikulunsa, vaikka voittaisi jutun. Maksu on tuplasti enemmän, jos jutun häviää. 

Lasta ei koskaan määrätä maksajaksi.

Lakialoitetta laatineen juristin mukaan ex-puolisojen tulisi vastata omista käräjäkuluistaan:

– Vaikka olisi perusteitakin alentaa elatusapuja, monessa tapauksessa oikeudenkäyntikuluriski estää elatusvelvollista menemästä oikeuteen.

Tavoitteena tasa-arvo

Tuppuraisen ajaman kansalaisaloitteen tavoitteina ovat tasa-arvo, sovittelu ja käräjäriitojen vähentäminen.

Jos lakiuudistus ei etene nyt, valoa tunnelin päässä on.

– Oikeusministeriöstä on viestitetty, että mahdollisesti seuraavalla hallituskaudella elatuslain uudistaminen lisättäisiin lakihankkeiden joukkoon, Janne Kangas sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat