Mainos

Kansalaisaktiivi auttoi tshetsheenejä Suomeen

Tshetsheenien maahantuloon liittyvä jupakka viedään oikeuden arvioitavaksi. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä harkitsee myös uutta tutkintaa helsinkiläisyrittäjän tunnustusten pohjalta.

Suomenlahden merivartiosto kertoi torstaina, että se epäilee suomalaista miestä 15 tshetsheenitaustaisen Venäjän kansalaisen junailusta Suomeen huhtikuussa. Samalla kerrottiin, että tapausta tutkitaan törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä. Epäiltyjä on yhteensä kolme.

Tänään lehdissä helsinkiläinen internet-yrittäjä Mikael Storsjö ilmoitti olevansa pääepäilty. Hän sanoi junailleensa Suomeen 50 tshetsheeniä kolmen viime vuoden aikana.

Sipilä on nostanut Storsjötä vastaan syytteen vajaan 20 ihmisen laittoman maahantulon järjestämisestä. Jutussa on kyse muun muassa erään kuoron junailusta Suomeen puolitoista vuotta sitten. Ja nyt siis tutkitaan 15:tä tapausta, joten luvut eivät täsmää.

- En tiedä oliko tuo 50 tunnustus vai uhoa, sanoi Sipilä. Hän kertoi myös harkitsevansa väitteiden tutkituttamista.

Storsjö kertoi, että kaikille hänen tuomilleen ihmisille oli ostettu lentoliput Istanbulista Helsingin kautta Pietariin. Transit-matkustajina pakolaiset eivät tarvinneet Suomeen viisumia tai oleskelulupaa, mutta pääsivät Suomen kamaralle lennon vaihtamisen yhteydessä.

"Ei rikos vaan auttamista"

Storsjö itse ei näe toiminnassaan mitään rikollista. Hänen mukaansa kyse on ollut kotimaassaan hädässä olevien ihmisten auttamisesta ilman korvausta.

- En pidä sitä rikoksena, ja luulen ettei Rajavartiolaitoskaan pidä, sanoo Storsjö.

Rikoslain mukaan laittoman maahantulon järjestämisenä ei pidetä sellaista tekoa, jota voidaan pitää hyväksyttävänä ottaen huomioon tekijän vaikuttimet ja ulkomaalaisen olot hänen kotimaassaan.

Sekä tutkinnanjohtajan yliluutnantti Matti Kettusen että syyttäjä Sipilän mukaan tapaus viedään joka tapauksessa oikeuden arvioitavaksi.

- Esitutkintaviranomaisen tehtävä ei ole arvioida, täyttyykö humanitäärinen vaatimus vai ei. Se viedään tuomioistuimen arvioitavaksi, totesi Kettunen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.