Kansakunnan synty Elokuva-arkistossa

Amerikkalaisen D.W. Griffithin (1875-1948) kolmituntista eeposta Kansakunnan synty vuodelta 1915 pidetään yhtenä elokuvataiteen mullistavimmista teoksista Citizen Kanen ohella.

Suomen elokuva-arkisto järjestää yhdessä New Yorkin modernin taiteen museon ja Yhdysvaltain suurlähetystön kanssa laajan katselmuksen Griffithin tuotantoon. Retrospektiivissä esitellään 14 pitkää elokuvaa, viisi lyhytelokuvaa sekä lisäksi erikoisohjelma Griffithin aikalaisista. Mukana on trilleriä, pastoriaalia, yhteiskunnallista draamaa ja westerniä.

Kaikkiaan Griffith ohjasi noin 450 lyhytelokuvaa ja noin 30 pitkää elokuvaa. Hänen elokuvissaan teki läpimurtonsa moni tähti, esimerkiksi Mary Pickford ja Lillian ja Dorothy Gish.

Griffithin elokuvien historiallinen ja taiteellinen merkitys on tavaton, mutta kautta aikojen ne ovat myös säilyttäneet kykynsä vaikuttaa yleisöön. Retrospektiivin esitykset alkavat tiistaina ja jatkuvat 26. huhtikuuta saakka. Kunnianosoituksen avaa maailman johtaviin Griffith-asiantuntijoihin kuuluva Steven Higgins, joka työskentelee kuraattorina New Yorkin modernin taiteen museossa. Museo on Griffithin tuotannon tärkein haltija. D.W. Griffith aloitti elokuvauransa New Yorkissa ja alkoi ensimmäisten joukossa filmata Hollywoodissa.
(MTV3-STT)

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja