Kansainväliset sijoittajat nuuskivat suomalaisia peliyhtiöitä

Suomalaisen Angry Birds -pelin ja oheistuotteiden menestys on saanut kansainväliset rahoittajat kihisemään suomalaisen kännykkä- ja tietokonepelialan ympärillä.

– Kansainvälisten sijoittajien kiinnostus suomalaista peliteollisuutta kohtaan on hyvin voimakasta, arvioi Suomen pelialan keskuksen Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen.

Angry Birdsin luoneen peliyhtiö Rovion operatiivinen johtaja Niklas Hed kiisti kuitenkin viikonvaihteen aikana velloneet väitteet miljardiluokan rahoitusneuvotteluista muun muassa viihdejätti Disneyn kanssa.

Hiltusen mukaan Rovio on tuonut menestyksen leiman suomalaiseen peliteollisuuteen. Alalla toimii muitakin yrityksiä, kuten Supercell ja Grey Area Labs, jotka ovat saaneet huomattavaa rahoitusta ulkomaisilta sijoittajilta. Remedyn konsolipeli Max Payne oli aikanaan suurmenestys.

– Sijoittajat miettivät, miksi Rovio on menestystarina, ja onko Suomessa muitakin lupaavia sijoituskohteita, Hiltunen selittää.

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin toimialajohtaja Marko Heikkinen pitää peliteollisuutta merkittävänä mahdollisuutena Suomelle, vaikka ala ei sinänsä ole suuren suuri. Neogamesin mukaan alan yli 70 yritystä työllistävät välittömästi ja välillisesti noin 1 500 ihmistä.

Heikkinen huomauttaa, että yksittäiset hittipelit ovat alalle tärkeitä. Toisen hittipelin löytämiseen voi mennä vuosia.

– Mikään ei takaa sitä, että uusi peli löytyy, Heikkinen sanoo.

Entistä enemmän brändi

Neogamesin johtaja Hiltunen korostaa, ettei Angry Birds ole enää pelkkä peli, vaan entistä enemmän brändi. Sen alla myydään erilaisia tuotteita potkuhousuihin saakka.

– Näkymänä ei ole vain peliteollisuus vaan koko viihdeteollisuus.

HIltunen uskoo, että Rovio pystyy hallitsemaan laajentumisensa ja toimii esimerkkinä muille suomalaisille yrityksille. Yhteistyö Disneyn tai muun viihdealan jättiläisen kanssa toisi koneiston, rahaa ja tietotaitoa levittäytymiseen viihdeteollisuuden puolelle.

Tekesin toimialajohtaja Heikkinen toivoo, ettei suomalaisia menestysyhtiöitä myytäisi liian aikaisin ulkomaille. Hänen mukaansa mikään ei estä sitä, että merkittävä alan toimija tulee pienestä maasta. Peliyhtiöt eivät maailmallakaan ole kovin suuria.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat