Kansainväliset nuorten kokkien kilpailut Singaporessa

Vuoden nuoreksi kokiksi tammikuussa valittu 21-vuotias Erkka Hotti tuli neljänneksi Singaporessa järjestetyssä nuorten kokkien MM-kilpailussa. Kilpailun järjestää Paistinkääntäjien Veljeskunta eli Confrérie de la ChaÎne des Rôtisseurs. Kilpailut järjestettiin Singaporen Grand Chapitren yhteydessä.

19.9.2002 pidettyyn kilpailuun osallistui 18 nuorta, alle 27-vuotiasta kokkia eri puolilta maailmaa: Keniasta, Singaporesta, Ruotsista, Australiasta, Sveitsistä, Uudesta Seelannista, Belgiasta, Unkarista, Kolumbiasta, Ranskasta, Etelä-Afrikasta, Kanadasta, Yhdysvalloista, Italiasta, Saksasta, Turkista, Malesiasta ja Suomesta. Suomen kansallista voutikuntaa edusti kilpailuissa Erkka Hotti Helsingistä Ravintola Georgesta.

Paistinkääntäjien veljeskunta järjestää vuosittain nuorille kokeille suunnatun kilpailun. Suomen kansalliset kilpailut olivat tammikuussa Helsingin palvelualojen oppilaitoksessa. Niissä kilpaili 12 nuorta kokkia eri puolilta Suomea.

Singaporessa kilpailijat saivat korillisen raaka-aineita, joista heidän tuli valmistaa neljälle kolmen ruokalajin menu. Ruokien valmistamiseen sai käyttää kolme tuntia. Tuomaristo koostui järjestön ammatti- ja harrastelijajäsenistä.

Raaka-ainekorissa oli mm. forelli ja scampeja alkuruokaan, vasikan ulkofileetä ja kateenkorvaa pääruokaa varten ja omenoita, suklaata ja vadelmia jälkiruokaan. Kilpailijoilla oli pienet tilat valmistaa menunsa, ja työvälineistäkin oli pulaa. Kaikilla kilpailijoilla oli kuitenkin samat kilpailuolosuhteet. Kilpailu järjestettiin Shatecissa, Singaporen ravintolaoppilaitoksessa.

Kilpailun voitti malesialainen kokki Norhilme Kamarudin Palace of the Golden Horses -ravintolasta, hopeasijalle tuli unkarilainen Zsolt Götz Budapestista ravintola Remiz'stä. Kolmanneksi tuli parin pisteen erolla Suomen Erkka Hottiin Yhdysvaltojen Scott Megargle Seattlesta. Erkka Hotti valmisti forellista terriinin ja tarjosi sen lisäkkeenä simpukoilla täytettyä tomaattia ja grillattuja scampinpyrstöjä. Pääruoaksi hän täytti vasikanfileen vuonankaalilla, paistoi sen ja tarjosi viipaleina kanelilla maustetun, haudutetun fenkolin ja kateenkorva Wallenbergin kanssa. Jälkiruoaksi Erkka haudutti omenaa, jonka täytti kinuski-calvados-fudgella. Omenan kanssa oli kirschillä marinoituja vadelmia sekä suklaamoussea. Kokonaisuus oli maukas ja näyttävä.

Kilpailun palkinnot olivat runsaat: hopeavateja, työkalupakkeja ja voittajalle kurssi Pariisin Gordon Bleu-koulussa. Tämän lisäksi kaikki kilpailijat saivat järjestön jäsenyyden arvolla Rôtisseur. Kilpailujen virallinen ohjelma päättyi upeaan Grand Dîner Amicaliin kuuluisassa Raffles-hotellissa. Taidokas ateria kostui seitsemästä ruokalajista huolella valittujen ranskalaisten viinien kera.

Seuraavat Suomen kansalliset kilpailut järjestetään Helsingissä 25.1.2003. Näiden kilpailujen voittaja lähtee edustamaan Suomea Egyptiin Kairoon syyskuussa 2003. Heinon Tukku Oy on ollut tämän vuoden kansallisten kilpailujemme pääsponsorina ja jatkaa tukemista myös ensi vuonna Atrian ja Finnairin kanssa.

(MTV3-Seija Mikkonen)

Lue myös:

    Uusimmat