Kansainvälisen koulun toiminnassa rikkeitä

Helsingissä sijaitsevan Kansainvälisen koulun hallinnossa ja kurinpidossa on rikottu Suomen lainsäädäntöä.

Etelä-Suomen lääninhallituksen mukaan oppilaita on mm. määrätty arestiin eli eroon muista oppilaista yhdeksi tai useaksi päiväksi ja jälki-istunnot on kaksinkertaistettu, jos oppilas ei ole saapunut niihin ajallaan. Vanhempien kertoman mukaan oppilaita on myös erotettu ilman muutoksenhakumahdollisuutta.

Oppituntien päivittäinen ja viikoittainen määrä on suurempi kuin perusopetuslaki sallii, ja oppitunteja on ollut liikaa sekä päivittäin että viikoittain.

Lääninhallitus moittii opetusministeriölle laatimassaan tarkastuskertomuksessa ankarasti koulun johtamistapaa ja toteaa henkilösuhteiden tulehtuneen pahasti. Tarkastusraportin mukaan sen enempää koulun rehtori kuin koulun ylläpidosta vastaava yhdistyskään eivät tunne lakeja ja asetuksia. Raportissa määrätäänkin koulun johto opiskelemaan lainsäädäntöä aina hallintomenettely- ja yhdistyslakia myöten.

Henkilöstön johtamiseen liittyvien vaikeuksien arvioidaan johtuvan siitä, että myös suomalainen tapa selvittää eturistiriitoja on rehtorille vieras. Lääninhallituksen mielestä koulun johtoon pitäisi saada mukaan ainakin yksi henkilö, joka tuntee sekä koululakeja, opetushallintoa että työehtosopimuksia.

Näillä näkymin rehtori työskentelee koulussa toimikautensa loppuun eli tämän lukuvuoden ajan, kerrotaan opetusministeriöstä.

Ministeriö edellyttää, että koulun toiminnassa aletaan välittömästi noudattaa koululainsäädäntöä ja hallintomenettelylakia. Muut tarkastuksessa havaitut puutteet pitää korjata ensi vuoden alkuun mennessä.

Lisää suomen kielen opetusta

Koulun opetuksesta ei tarkastuksessa löytynyt varsinaista moitittavaa. Koulua kehotetaan kuitenkin lisäämään suomen kielen opetusta ja neuvottelemaan opetusministeriön kanssa ruotsin kielen opettamisesta äidinkielenä, koska koulussa opiskelee myös ruotsinkielisiä lapsia.

Kansainvälinen koulu on maksullinen yksityiskoulu, jolla on valtioneuvoston lupa järjestää perusopetusta. Näin se saa valtion ja kunnan tukea ja on velvollinen noudattamaan suomalaista opetuslainsäädäntöä.

Opetuskielenä on englanti, ja opetussuunnitelmat ovat ulkomaalaisia. Nykyinen rehtori on aiemmin työskennellyt Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Opetusministeriö pyysi tarkastusta, koska useat vanhemmat olivat ottaneet yhteyttä ministeriöön ja lääninhallitukseen. Menettely on erittäin poikkeuksellinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat