Mainos

Kansainvälinen USA-vaalikysely: Näin suomalaiset erottuvat muusta maailmasta

Ensi viikolla järjestettävien Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos kiinnostaa huomattavasti vähemmän suomalaisia kuin muuta maailmaa.

Tämä käy ilmi kansainvälisestä UPI/C-Voter/WIN-Gallup International -tutkimuksesta.

Suomalaisten välinpitämättömyys vaaleja kohtaan erottuu selvästi yli 30 maata käsittävässä vertailussa.

Suomalaisista 26 prosenttia on sitä mieltä, ettei Yhdysvaltain vaalien tuloksella ole heidän elämäänsä minkäänlaista vaikutusta.

Ainoastaan Portugalissa ja Irlannissa (molemmissa 35 %) epäkiinnostus vaalien tulosta kohtaan on Suomea suurempi.

Sen sijaan Etelä-Koreassa ja Kiinassa yksikään kyselyyn vastanneista ei ollut sitä mieltä, ettei Yhdysvaltain vaalituloksella olisi merkitystä.

Obama suosituin Islannissa, Romney Israelissa

Mikäli vaalin lopputuloksesta saisivat päättää Yhdysvaltain ulkopuolisten maiden kansalaiset, voittaisi Obama vaalit ylivoimaisella, reilun 80 prosentin kannatuksella. Romney keräisi ääniä vajaat 20 prosenttia.

Kysymyksessä vastaajia kehotettiin valitsemaan kahden ehdokkaan väliltä – "en tiedä" tai "ei kiinnosta" -vaihtoehtoja ei siis annettu.

Suomalaisilta Obama keräsi peräti 95 prosentin kannatuksen. Romneya kannatti vain viisi prosenttia vastaajista.

Suosituin Obama on Islannissa, Hollannissa, Portugalissa ja Saksassa - kussakin 97-98 prosenttia tuki USA:n istuvaa presidenttiä.

Romney sai puolestaan eniten ääniä Israelissa, missä republikaaniehdokasta tuki 65 prosenttia vastaajista. Pakistanilaiset tulevat Romneyn kannattajina listan kakkosena - heistä reilu 40 prosenttia antaisi äänensä republikaanille.

Kenialaiset haluaisivat äänioikeuden USA:n vaaleissa

Laajassa kyselyssä selvitettiin myös sitä, pitäisikö muunmaalaisilla olla oikeus äänestää Yhdysvaltain presidentistä.

Suomalaiset olivat islantilaisten tavoin vahvimmin sitä mieltä, ettei muiden maiden kansalaisilla ole oikeutta vaikuttaa Yhdysvaltain vaalitaiston lopulliseen tulokseen.

Keniassa ja Kiinassa puolestaan koettiin vahvimmin, että Yhdysvaltain vaalituloksella on niin suuri vaikutus kyseisiin maihin, että myös heille tulisi antaa oikeus äänestää maailman vaikutusvaltaisimpana pidetystä presidentistä.

Reilut 60 prosenttia kaikista kyselyyn osallistuneiden maiden kansalaisista koki, että heille tulisi suoda äänestysoikeus Yhdysvaltain vaaleissa.

Kyselyyn haastateltiin elo-syyskuussa yli 26 000 ihmistä viidessä eri maanosassa. Virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.