Mainos

Kansainvälinen talouskriisikokous kovan tehtävän edessä

Washingtonin Valkoiseen taloon kokoontuneiden G20-ryhmän johtajilla on edessään mittava haaste: saada hilattua maailmantalous uuteen nousuun.

Vaikka huippukokous sopi alustavista toimenpiteistä, niin mikään niistä ei tuo mukanaan välitöntä helpotusta taloustaantumaan.

Maailman johtajat pääsivät Washingtonin Rakennusmuseon tiloissa sopuun siitä, että he kehittävät yhteistyössä erilaisia maailmantalouden valvontamekanismeja.

-Sovimme siitä, että kehitämme sääntelyä, totesi presidentti George W. Bush kokoukseen päätteeksi. Bush korosti toistuvasti kokouksen aikana sitä, että hän kannattaa yhä vapaata markkinataloutta.

Ainoa kokouksen tekemä käytännön päätös oli se, että suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi pitäisi olla valmiina ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Seuraava huipputapaaminen olisi heti sen jälkeen huhtikuussa.

Ainakaan tässä vaiheessa ei päätetty tehdä mitään yhteistoimia, kuten samanaikaisia korkoleikkauksia. Jokaisen maan on tässä vaiheessa määrä yrittää käynnistää taloutensa nousu omin voimin.

Perusteemana oli siis läpinäkyvyyden ja valvonnan lisääminen. Samalla haluttiin kuitenkin varmistaa, etteivät viimeaikaiset tapahtumat toistu.

-Olemme täällä koska jaamme huolen maailmanlaajuisen talouskriisin vaikutuksista kansalaisiimme, vakuuttikin presidentti Bush eilen illalla työillallisella.

Bush syntipukkina

Yhdysvaltain tiedettiin saavan kokouksessa kyytiä muilta osanottajamailta, sillä kriisin synty lankeaa suurelta osalta sen niskoille. Suurimpana syynä on ollut se, että markkinoiden valvonta on ollut olematonta. Presidentti Bush puolustautui jo ennakolta korostamalla, että vapaa markkinatalous on yhä talouskasvun paras perusta ja siihen on parasta turvautua jatkossakin. Hän varoitti myös protektionismista eli kotimaisen tuotannon suojelemisesta ulkomaiselta kilpailulta.

-Yksi tällaisen kriisin vaaroista on se, että aletaan luoda protektionistisia toimia, hän varoitti kokouksen aluksi.

Ongelmana on ollut myös se, että monet maat haluavat järeämpiä toimia kuin mihin Yhdysvallat olisi valmis.

Yhtenä pikaisena lääkkeenä pidetään korkoleikkauksia, ja Yhdysvalloissa odotetaankin jo nyt seuraavaa koronlaskua. Keskuspankki Fedin ennakoidaan leikkaavan korkotasoa joulukuun 16. päivän tapaamisessaan.

Bush jarruttaa lisäelvytystä

Monet taantumaan vajonneet maat ovat jo luvanneet pikaisia elvytystoimia.

Britannia on valmistellut talousapupakettia Saksan, Japanin ja Kiinan malliin. Myös Yhdysvalloilta odotetaan lisäelvytystä. Bush on kuitenkin jarruttanut elvytysyrityksiä keväisen veronpalautuspakettinsa jälkeen.

Talousahdingossa olevat maat eivät kuitenkaan halua odottaa, että Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi valittu Barack Obama astuu virkaan tammikuussa. Varsin moni varakas länsimaa on ajautunut jo virallisesti taantumaan ja tositoimia halutaan pikaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.