Kansainvälinen selvitys Kirgisian väkivallasta alkaa

Kansainvälinen tutkinta keskiaasialaisen Kirgisian väkivaltaisuuksista alkaa ensi viikolla. Tammikuun loppuun mennessä tutkimuskomissiolta on luvassa raportti siitä, kuka oli vastuussa viime kesän levottomuuksista, joissa kuoli jopa tuhansia ihmisiä.

Komission perustamiskokous pidettiin eilen ja tänään Helsingissä. Kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) johtama seitsenhenkinen komissio edustaa laajalti eri maita ja aloja.

Mukana on esimerkiksi kaksi entistä YK-raportoijaa Turkista ja Australiasta. Muut jäsenet ovat Virosta, Venäjältä, Ranskasta ja Britanniasta.

Varsinaisia kenttätutkimuksia tekee joukko kansainvälisiä tutkijoita, joista ensimmäiset kuusi aloittavat työnsä Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä maanantaina. Bishkekiin suuntaa jälleen myös Kiljunen, joka tapaa alkuviikosta Kirgisian johtoa.

Tutkintaan saattaa olla tulossa mukaan myös suomalaista asiantuntemusta.

- Salakavala juoni on, että pyrimme saamaan mukaan myös parhaita suomalaisia asiantuntijoita, Kiljunen naurahti.

Todistajien turvallisuus kyettävä takaamaan

Kirgisian keväinen kansannousu syrjäytti presidentti Kurmanbek Bakijevin. Kesäkuussa kirgiisien ja uzbekkivähemmistön välillä puhkesi väkivaltaisuuksia, joissa kuoli virallistenkin tietojen mukaan satoja ihmisiä.

Viime viikonloppuna Kirgisiassa pidettiin vaalit, joiden myötä maasta on tulossa Keski-Aasian ensimmäinen parlamentaarinen demokratia. Paikkoja parlamenttiin sai kaikkiaan viisi puoluetta, joilla on edessä vaikeat neuvottelut koalitiohallituksesta.

Eniten ääniä sai yllättäen kansallismielinen Ata-Zhurt. Puolue on suhtautunut Kiljusen mukaan nuivimmin siihen, että kansainvälinen yhteisö puuttuu levottomuuksien selvittelyyn.

Tutkinnalla on valtionpäämiestason siunaus YK:sta ja Kirgisian nykyhallituksen tuki. Kiljunen sanoi suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että muutkin poliittiset voimat saadaan ymmärtämään tutkinnan tarpeellisuus.

Itse tutkintaa Kiljunen sanoo poikkeuksellisen vaativaksi.

- Vaativin kysymys on, kuinka esimerkiksi todistajien turvallisuus taataan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat