Kansainvälinen olympiakomitea arvostelee boikottipuheita

Pekingin olympiakisojen avajaisten boikotointi ei vahingoittaisi kisoja, mutta kylläkin urheilijoita, sanoi Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge tänään Pekingissä.

- Meidän mielestämme olisi parasta, jos poliitikot eivät puhuisi boikotista, mutta asiahan on tietysti heidän itsensä päätettävissä, Rogge sanoi.

Rogge huomautti myös, että maailman yleinen mielipide ei tue kisaboikottia.

- 205 kansallista olympiakomiteaa on päättänyt tällä viikolla, että urheilutapahtumia ei boikotoida. Tämä osoittaa yksituumaisuutta, Rogge sanoi.

KOK:n johto on ollut koolla Pekingissä ja keskustellut isäntien kanssa kisajärjestelyistä. Rogge kiitteli järjestelyjä erinomaisiksi.

Soihtu viedään myös Tiibetiin

Rogge vahvisti Pekingissä, että olympiatulta kuljettava soihtukulkue matkaa myös Tiibetissä.

Tänään soihdun on määrä kulkea Buenos Airesissa Argentiinassa. Soihdun matkaa oli komennettu vartioimaan 2 700 poliisia ja rannikkovartioston sotilasta sekä 3 000 kaupungin työntekijää.

Buenos Airesissa ei odotettu samanlaisia väkivaltaisia näytöksiä kuin aiemmissa pysähdyspaikoissa: Pariisissa, Lontoossa ja San Franciscossa. Buenos Airesista soihtu lennätetään Tansaniaan.

Rogge myönsi eilen, että olympiakisat ovat ajautuneet kriisiin, koska Tiibet-aktivistit ovat osoittaneet mieltään soihtukulkuetta vastaan. Roggelta kysyttiin, oliko väärin myöntää kisat Kiinalle.

- Olen jo sanonut, että päätöstä on hyvin helppo arvostella jälkiviisaasti, Rogge sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

- Nyt on helppoa sanoa, että päätös ei ollut viisas eikä hyvä.

Kiina oli Roggen mukaan joka tapauksessa "selvästi paras ehdokas". Rogge on kuitenkin vaatinut Kiinaa lunastamaan lupauksensa ihmisoikeuksien parantamisesta ennen elokuussa pidettäviä kisoja.

Japani ei hyväksy kiinalaista soihtuvartiota

Japani ilmoitti tänään, että se ei päästä soihdun aiemmissa pysähdyspaikoissa ollutta kiinalaisryhmää soihtuvartioksi. Soihtu saapuu Naganoon 26. huhtikuuta. Naganossa pidettiin talviolympialaiset 1998.

Ryhmän kovat otteet ovat herättäneet närkästystä Pariisissa ja Lontoossa. Ryhmän jäsenet ovat verryttelypukuisia erikoispoliisin miehiä.

Myös Australia on ilmoittanut, että australialaiset huolehtivat turvallisuudesta soihdun matkatessa Canberrassa.

Mielenosoitukset eivät häiritse kiinalaisurheilijoita

Kiinalaiset urheilijat vakuuttavat, että mielenosoitukset olympiasoihtukulkuetta vastaan eivät ole vaikuttaneet heidän valmistautumiseensa Pekingin olympialaisiin.

- Voin sanoa, että vaikka olen kuullut uutisia (mielenosoituksista), eivät ne ole vaikuttaneet meihin. Meidän huomiomme on täysin olympialaisissa, kommentoi Kiinan naisten käsipallojoukkueen kapteeni Liu Yun.

Tennispelaaja Zheng Jie oli Yun kanssa samoilla linjoilla. Hän sanoi olevansa järkyttynyt, kun kuuli, että mielenosoittajat olivat yrittäneet sammuttaa olympiasoihtua. Jien mukaan uutiset eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet hänen keskittymiseensä.

- Minulle sillä ei ole psykologista vaikutusta. Uskon, että Kiina järjestää hienot olympialaiset, Jie sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat