Mainos

Kansainvälinen muotoiluveteraani Suomessa

Italialainen arkkitehti ja muotoilija, Achille Castiglioni, vierailee parhaillaan Suomessa. Huonekalujen ja valaisimien lisäksi Castiglioni on suunnitellut kameroita, puhelimia sekä sähkö- ja autotarvikkeita. 82-vuotias muotoilun veteraani tunnetaan myös omaleimaisena ja humoristisena luennoitsijana.

Muotoilijamestari sanoo olevansa tyytyväinen saadessaan tavata suomalaisia. Hänen Suomi-innostuksena alkoi Alvar Aaltoon tutustumisesta. Muotoilijaguru muistelee lämmöllä vuotta 1939, jolloin hän tapasi Aallon ensimmäistä kertaa Milanon triennaalissa, siis jo ennen toista maailmansotaa.

1918 syntynyt Castiglioni on omistautunut suunnittelutöidensä ohella myös opetukseen. Hän on toiminut arkkitehtuurin professorina Torinossa sekä teollisen muotoilun professorina Milanossa ja on useiden muotoilukoulujen ja -järjestöjen kunniajäsen.

Opettajana ja luennoitsijana Castiglioni on tunnettu persoonallisesta ja viihdyttävästä tyylistään yhdistää asioita. Hän käyttää mielellään antropologista lähestymistapaa; tunnetuksi on tullut hänen eri puolilta maailmaa kertynyt löytötavaroiden kokoelmansa.

Achille Castiglionin teoksia on useiden museoiden kokoelmissa; mm. New Yorkin MoMa:ssa 14 kappaletta. Hän on voittanut arvostetun Compasso d'Oro -palkinnon 9 kertaa ja saanut lukuisia muita kansainvälisiä muotoilualan palkintoja ja huomionosoituksia.

Achille Castiglionin muotoilufilosofiassa korostuvat yksinkertaisuus ja perustaitojen, kuten luonnostelun sekä materiaalin- ja prosessintuntemuksen, merkitys. Hänen suunnittelemissaan tuotteissa on usein huumoria, joka ilmenee jo olemassaolevien esineiden tai niiden muotojen liittämisessä aivan uuteen yhteyteen.

Näiden "Ready-made" tuotteiden lisäksi Castiglioni luokittelee teoksiaan myös "uudelleenmuotoiltujen"- kuten teräksinen tuhkakuppi Spirale - tai "minimalististen" tuotteiden ryhmiin.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.