Mainos

Kansainvälinen muotikysely: suomalaisteinit vähiten muotitietoisia

Suomalaisteinit ovat kansainvälisessä vertailussa kaikkien vähiten kiinnostuneita trendeistä pukeutumisessaan.

Tulos selviää Habbo Hotelin kansainvälisestä muotikyselystä, jossa selvitettiin muun muassa nuorison muotiin liittyviä kulutustottumuksia, muotibrändejä ja mielipidevaikuttajia. Miley Cyrusin tähdittämän Habbo Runway -muotikampanjan osana tehtyyn kyselyyn vastasi kansainvälisesti yli 60 000 vastaajaa, Suomesta vastaajia oli hieman yli 1000.

Muoti ja muodikkuus ovat hyvin tärkeitä asioita teinien elämässä, noin 70 prosenttia vastaajia on vahvasti tätä mieltä. Noin 82 prosenttia kertoo pitävänsä shoppailusta, tyttöjen keskuudessa tämä osuus oli vielä selkeästi suurempi (tytöt 92%, pojat 74%).

Suomessa suhtaudutaan shoppailuun hieman muita maita vastahakoisemmin – täällä hieman yli 70 prosenttia kertoo pitävänsä siitä, ja noin 25 prosenttia ei pidä ostoksilla käynnistä lainkaan. Kansainvälisesti yli puolet kaikista nuorista kertoo ostavansa vaatteita, kenkiä ja asusteita vähintään parin viikon välein, Suomessa hieman harvemmin (45 prosenttia).

Yli kolmannes kaikista vastaajista kertoo viimeisten muotivirtausten vaikuttavan jatkuvasti heidän pukeutumiseensa, kun taas 47 prosenttia sanoo, että trendeillä on vaikutusta, mutta eivät seuraa niitä jatkuvasti.

Sean Gallup/Getty Images

Kansainvälisesti trendeillä on huomattavasti suurempi vaikutus nuorison pukeutumiseen Etelä-Amerikassa kuin esimerkiksi Euroopassa. Suomen teinit eivät perusta niinkään viimeisimmistä trendeistä, sillä vain 16 prosenttia sanoo seuraavansa niitä jatkuvasti pukeutumisessaan – kansainvälisesti Suomen prosentti oli kyselyn matalin.

Lady Gaga on nuorison ylivoimainen muoti-ikoni

Kansainvälisesti teinien suosimia muoti-ikoneita kyselyssä olivat Lady Gaga, Paris Hilton, Gisele Bündchen ja Habbo Runway -kampanjassakin vaikuttava Miley Cyrus.

Lady Gaga oli sekä poikien että tyttöjen suosikki kaikissa muissa maissa paitsi Espanjassa, jossa Ronaldo vei ykköstilan. Kakkostila vaihteli paljon poikien ja tyttöjen välillä – tytöillä toiseksi suosituin oli Miley Cyrus, kun taas pojat rankkasivat kakkostilalle Michael Jacksonin. Suomessa ikonien järjestys oli: Lady Gaga, Paris Hilton, Madonna ja Anna Abreu.

Muotibrändeistä vaikutusvaltaisimpien joukkoon kuuluivat kansainvälisesti Nike, Adidas, Puma ja H&M. Poikien ja tyttöjen erot eivät olleet suuria, ainoastaan H&M sijoittui korkeammalle tyttöjen keskuudessa. Suomessa H&M keräsi eniten ääniä, seuraajinaan Adidas, Puma ja Only.

Muotivinkit vaatekaupoista ja muotiblogeista

Vaatekaupat (46%), kaverit (37%) ja lehdet (37%) sijoittuivat korkeimmalle kysyttäessä mistä nuoret hakevat muotivinkkejä. TV ja internet olivat lähes yhtä suosittuja, mutta sijoittuivat yllättäen vasta neljännelle ja viidennelle sijalle.

Kolme suosituinta nettilähdettä olivat vaatekauppojen nettisivut, vaatemerkkien omat sivustot sekä muotiblogit, jotka olivat selkeästi suositumpia tyttöjen keskuudessa (34% sanoo seuraavansa aktiivisesti, pojista 19%). Vastavuoroisesti pojat hakevat tyttöjä aktiivisemmin vinkkejä sosiaalisista verkostoista, kuten Facebookista.

Suomen tulokset seurasivat aika tarkkaan kansainvälistä linjaa, ainoastaan vaatekauppojen rooli oli vahvempi (52% sanoi hakevan sieltä vinkkejä).

Habbo Hotelin muotitutkimus toteutettiin kaikissa Habbon virutaaliyhteisöissä kansainvälisenä, avoimena kyselynä maaliskuussa 2010. Vastaajia datapuhdistusten jälkeen oli 60 240. Kyselyyn tuli vastaajia yli 31 maasta ja vastausten käsittelyssä on käytetty tilastollisia painotuksia, jotta kaikkien maiden Habbo Hoteleilla on yhtäläinen vaikutus tuloksiin.


(MTV3/Helmi)

Kuvat: Shutterstock, Sean Gallup/Getty Images, Habbo Hotel

Lähde: Habbo Hotel -tiedote

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.