Mainos

Kansainvälinen lastenelokuvien festivaali houkuttaa yleisöksi kaikenikäisiä

Festivaalielokuvat kertovat muun muassa syrjäytymisestä, ystävyydestä ja maahanmuuttajalasten ongelmista. Mukana on myös lastenjännäri.

Ensi maanantaina alkavalla Oulun kansainvälisellä lastenelokuvaviikolla on esillä Astrid Lindgrenin tunnetuimpien hahmojen tähdittämiä elokuvia Peppi Pitkätossusta Melukylän lapsiin.

Festivaali kunnioittaa kirjailijan perintöä, sillä Lindgrenin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

- Lindgrenin ikivihreät elokuvat pyörivät koko viikon. Toivomme, että katsojiksi saadaan paljon lapsia mutta myös aikuisia, ensimmäistä vuotta festivaalin johtajana toimiva Eszter Vuojala kertoo.

Monipuolinen ohjelmisto tarjoaakin tänä vuonna katsottavaa kaikenikäisille. Esimerkiksi Iso-Britanniassa tehty elokuva Pate ja Tepa - kotiin jouluksi soveltuu yli 4-vuotiaille. Kouluikäisille ja nuorille on omat tarjontansa. Iltanäytöksiä on lisätty, ja ne soveltuvat yli 14-vuotiaille.

Vuojala kertoo, että festivaalien yhtenä tavoitteena on houkutella myös isovanhempia lastenlapsineen yhdessä elokuviin. Tämän vuoksi kaikki isoäidit pääsevät ilmaiseksi sunnuntaina 25.11. Riossa esitettävään Viisas mummoni -näytökseen. Japanilainen elokuva kertoo Akihirosta, joka viedään kaukaiseen kylään asumaan mummonsa kanssa.

Festivaaleilla juhlitaan Pikku Kakkosen 30-vuotissynttäreitä. Juhlapäivää vietetään torstaina 22. marraskuuta maailmanmatkaajakissa Katti Matikaisen johdolla.

Pikku Kakkoseen liittyy myös festivaalien yhteydessä pidettävä seminaari. Pelottaako Pikku Kakkonen? - television vaarat ja pelot -seminaarissa käsitellään muun muassa televisio-ohjelmien ja väkivaltaviihteen vaikutusta lapseen.

Mukana lastenjännäri

Festivaalielokuvien aihekirjo on laaja. Elokuvat kertovat muun muassa syrjäytymisestä, ystävyydestä ja maahanmuuttajalasten ongelmista. Mukana on myös lastenjännäri.

Elokuvat tulevat eri puolilta maailmaa. Eszter Vuojalan mukaan Tanska ja Ruotsi ovat vahvasti edustettuina, sillä näissä maissa tehdään paljon hyviä lastenelokuvia.

- Ohjelmistoa valittaessa tärkeää oli elokuvan aihe ja ikäraja. Kaikkein tärkeimpänä on kuitenkin pidetty elokuvien taiteellista tasoa, Vuojala huomauttaa.

Festivaalien kotimaisessa katselmuksessa nähdään kotimaisten tekijöiden uusia tuotoksia. Mukana on myös eri oppilaitosten oppilaiden lopputöitä. Nukun elokuvakoululaisten omaa tuotantoa nähdään 20.-21. marraskuuta Nukun isossa salissa. Niistä parhaimmat palkitaan Oskari-gaalassa 23. marraskuuta.

Lapset jakavat pääpalkinnon

Tuttuun tyyliin festivaaleilla palkitaan parhaita elokuvia.

Festivaalin kilpasarjassa on tänä vuonna mukana 13 elokuvaa yhdeksästä eri maasta. Erikoissarja on jaettu kahteen osaan: Maailmanpyörä-sarjassa nähdään värikkäitä elokuvia eksoottisista maailmankolkista. Kasvukipuja-sarja pureutuu syvälle nuoruuteen ja kertoo kakistelematta totuuksia nuorten maailmasta.

Sekä oululaisista lapsista koostuva raati että kansainvälinen tuomaristo valitsevat kumpikin omat suosikkielokuvansa kilpasarjasta.

Pikku karhu -palkinto jaetaan tänä vuonna neljättä kertaa. Se luovutetaan suomalaiselle lastenelokuvan tekijälle tai henkilölle arvokkaasta työstä lastenelokuvan alalla. Palkinnon myöntää Pohjoisen elokuva- ja mediasäätiö POEM.

Kansainvälinen lastenelokuvafestivaali järjestetään nyt 26. kerran. Tapahtumaan odotetaan noin 10000:ta kävijää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.