Mainos

Kansainvälinen kamarikuorokilpailu Helsingissä 2003

Sibelius-Akatemia järjestää I kansainvälisen Harald Andersén -kamarikuorokilpailun Helsingissä elokuussa vuonna 2003.

Kilpailu on avoin kaikkia kansallisuuksia edustaville sekakamarikuoroille, joissa on vähintään 16 ja enintään 40 laulajaa. Kilpailuun valitaan esikarsinnan perusteella enintään kaksitoista kuoroa.

Tapahtuma on kaksipäiväinen. Alkukilpailu pidetään perjantaina 15. elokuuta ja loppukilpailu seuraavana päivänä.

Ensimmäisen kilpailun tuomaristoon kuuluvat puheenjohtajana Tonu Kaljuste Virosta, Eric Ericson Ruotsista sekä suomalaiset Matti Hyökki, Erkki Pohjola ja Astrid Riska. Harald Andersén (1919-2001) oli suomalaisen kuorolaulun uudistaja.

Nykyisen suomalaisen kuoroliikkeen juuret ovat 1800-luvun alun akateemisessa laulutraditiossa sekä 1900-luvun alkuvuosikymmenten keskushahmon Heikki Klemetin viitoittamalla tiellä. Andersénin johdolla alettiin 1950-luvun alkupuolella edetä kohti modernia suomalaista kuoroilmaisua. Pyrkimystensä toteuttajaksi Anderse'n perusti vuonna 1953 Chorus Sanctae Ceciliaen.

Opetustyönsä Sibelius-Akatemiassa vuonna 1955 aloittanut Andersén perusti kuoronjohdon koulutuksen tueksi Kamarikuoro Cantemuksen vuonna 1958. Sibelius-Akatemian ohella hän opetti Klemetti-Opistossa ja Martin Wegelius -instituutissa. Klemetti-Opiston kamarikuoro ja Radion kamarikuoro aloittivat toimintansa Andersénin johdolla.

Ohjelmavalinnoissa Andersén etsi monipuolisuutta. Laulettiin madrigaaleja, motetteja, passioita sekä uutta musiikkia perinteisen kuoromusiikin ohella. Andersén tilasi kuoromusiikkia suomalaisilta säveltäjiltä.

Erityisesti 1960- ja 70-luvuilla syntyi modernia kuorokirjallisuutta. Vaikutus oli kaksisuuntainen: hyvät kuorot kiinnostivat säveltäjiä ja uudet teokset taas kehittivät kuoroja.

Andersén myös sävelsi liturgista käyttömusiikkia ja toimi koraaliuudistuksen asiantuntijana. Hän toimi lisäksi valtion taidehallinnossa ja järjestötehtävissä. Hän sai muun muassa teologian kunniatohtorin arvon vuonna 1974, valtion säveltaidepalkinnon vuonna 1976 ja professorin arvonimen vuonna 1978.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.