Mainos

Kansainvälinen apu matkalla Haitille

Haitin maanjäristys on käynnistänyt kansainvälisiä avustusoperaatioita. Avun antamista haittaa se, ettei kenelläkään tunnu olevan selvää kuvaa kiirellisimmän tarvittavasta avusta tai tuhojen laajuudesta. Tuhojen ounastellaan olevan erittäin suuret, sillä lähes kaikki yhteydet alueelle ovat poikki. YK on ollut yhteydessä työntekijöihinsä satelliittipuhelimella ja nettiyhteydet toimivat ainakin paikoin.

EU:n komissio on päättänyt käyttää ensivaiheessa kolme miljoonaa euroa Haitin avustusoperaatioon. Lisäavusta päätetään kunhan tilanteen kokonaiskuva alkaa hahmottua selvemmin. Ensitietojen valossa kipeimmin tarvitaan viestintävälineitä, puhdasta vettä ja lääkintätarvikkeita.

EU:sta kerrotaan, että osana EU:n avustustyötä ainakin Belgia, Ruotsi ja Luxembourg ovat tarjonneet vedenpuhdislaitteistoja, telttoja, lääkintäapua sekä etsintä- ja pelastushenkilökuntaa Haitin käyttöön.

Ensimmäisenä apua ehätti lupaamaan Yhdysvallat, joka sanoo lähettävänsä alueelle niin humanitaarista kuin sotilaallistakin apua. Presidentti Barack Obama puolestaan sanoo, että tilannetta Haitissa seurataan tarkasti.

- Ajatuksemme ovat haitilaisten luona, sanoo ulkoministeri Hillary Clinton.

Ison-Britannian pääministeri Gordon Brown sanoo, että britit ovat pahoillaan haitilaisia kohdanneen onnettomuuden takia.

-Lähetämme kiireesti apua, kunhan tiedämme, mitä siellä kipeimmin tarvitaan, sanoi pääministeri Brown.

Britannia on jo lähettänyt Haitille humanitaarisen avuntarpeen arviointiin asiantuntijaryhmän. Britannialainen avustusjärjestö Oxfamin Latinalaisen Amerikan pääpaikka on Haitilla. Heillä on valmiuksia auttaa terveydenhoidossa, vesihuollossa ja sanitaatiossa.

-Lisäksi meillä on hätäaputarvikkeita Panamassa, mistä ne saadaan tarvittaessa nopeastikin liikkeelle, kertoo Oxfamin humanitaarisen avun päällikkö Jane Cocking.

Punaisen Ristin avustusoperaatiossa ainakin alkuvaiheessa apua toimitetaan niinikään Panamasta käsin

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on luvannut Haitiin pelastuskalustoa auttamaan uhrien pelastamisessa ja etsimään Haitilla kateissa olevia Ranskan kansalaisia.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja kertoo, että heidän työntekijöitään on loukkaantunut järistyksessä. Järjestö lähettää paikalle lisävoimia. Sillä 60-paikkainen sairaala Port-au-Princessä.

(MTV - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.