Kansa vaatii: Vanhanen vaihtoon!

Pääministeri Matti Vanhanen. Lehtikuva

Nuiva imago ja talousongelmat ovat ajaneet pääministeri Matti Vanhasen ahtaalle. Vanhanen on ilmoittanut tavoittelevansa pääministerin paikkaa myös kolmannelle kaudelle, mutta Iltalehden nettikyselyssä kansalaiset tyrmäävät jatkohaaveet tylysti. Valtaosa kyselyyn vastanneista katsoo, että Vanhasen olisi jo aika väistyä.

Iltalehden nettikyselyyn osallistui kaikkiaan noin 13 000 vastaajaa, joista peräti 79 prosenttia oli sitä mieltä, että Vanhasella ei ole enää asiaa kolmannelle kaudelle. MTV:n politiikan asiantuntija Kimmo Grönlund uskoo tuloksen kertovan sekä Vanhasen imago-ongelmista että heijastelevan kansalaisten pettymystä nykyiseen taloustilanteeseen.

- Varmasti tuloksessa näkyy nyt pitkä pääministeriys siinä, että Vanhasta haetaan nyt vastuuseen osittain myös talouden vaikeuksista.

Eräänä syynä Vanhasen epäsuosioon on pidetty tämän värittömyyttä. Grönlund ei usko, että keinotekoisesta imagonmuutoksesta olisi pääministerille apua, mutta näkee kuitenkin, että Vanhanen voisi ottaa oppia muun muassa ulkoministeri Aleksander Stubbilta esimerkiksi siinä, miten asioista puhutaan.

- Ehkä sellainen tietynlainen avoimuuden lisääminen politiikassa voisi olla hyvä, muillekin kuin Vanhaselle. Toki on muistettava, että Vanhasen virkamiesmäisyyttä on aiemmin myös pidetty vahvuutena ja osa kansalaisista varmasti pitää tällaista perinteisempää poliittista tyyliä parempana.

Tekeeko keskusta "demarit"?

Grönlundin mielestä on liian aikaista lähteä veikkaamaan todennäköisyyttä, jolla Vanhanen saa jatkaa pääministerinä.

- Sehän riippuu eduskuntavaalien tuloksesta. Ja ensinnäkin siitä, mitä keskustapuolue sisällään päättää – saako Vanhanen jatkaa puheenjohtajana.

Monissa keskusteluissa ministeri Paula Lehtomäki on nostettu Vanhasen ykköshaastajaksi puolueen johtajan paikalle. Grönlund näkee Lehtomäen meriittien ministerinä varmasti siivittävän suosiota, mutta vertaa keskustan tilannetta demareihin.

- Ei poliittisen puolueen kannatusta saada välttämättä nousuun pelkästään sillä, että vaihdetaan keski-ikäinen mies nuoreen naiseen, vaan puolueella on tietysti koko linja, se tyyli jolla politiikkaa tehdään harkinnan alla.

Vaikka tulevissa kunnallisvaaleissa ei suoranaisesti äänestetäkään pääministeristä, näkee Grönlund, että puolueen johtajalla on nykyään yhä suurempi merkitys sen menestykseen.

- Kyllähän tässä 2000-luvulla, ja oikeastaan jo 90-luvun puolivälistä alkaen, suurten puolueiden välillä on käyty entistä enemmän tällaista pääministeritaistoa. Eli se on omiaan vaikuttamaan puolueen vaalitulokseen, mikäli puolueen puheenjohtaja ja pääministeriehdokas koetaan epämiellyttävänä.

Eurovaalit ja aluepolitiikka ratkaisuasemassa

Grönlund pitää etenkin ensi kesän europarlamenttivaaleja ratkaisevana keskustan tulevaisuuden kannalta. Niissä sekä keskustapuolueella että Vanhasella itsellään on selkeä näytön paikka. Myös keskustan jatkossa ajama aluepolitiikka on Grönlundin mielestä avainasemassa.

- Hallituksen sisällä on nyt varmasti kissanhännänvetoa siitä, mikä on oikea lääke ensinnäkin tällaisessa taloustilanteessa, millä lailla Suomea kehitetään.

Eräs valtti tulevien vaalien alla Grönlundin mukaan voisi olla se, että SDP ja keskusta löytäisivät toisensa ja harjoittaisivat yhteistyötä.

- Toki ongelma on siinä, että SDP on oppositiossa ja Keskusta hallituksessa ja tällaisessa tilanteessa on aika vaikea harjoittaa yhteistyötä, Grönlund summaa.

Lue myös:

    Uusimmat