Mainos

Kansa tyrmää talousennusteet: "Verrattavissa lottoamiseen"

Räikeä enemmistö suomalaisista ei usko pankkien viimeaikaisiin ennustuksiin Suomen taloudesta. MTV3:n nettikyselyyn vastanneista yli 90 prosenttia antoi epäluottamuslauseensa ennusteille.

Pankkien arviot Suomen taloudesta ovat eronneet toisistaan viime aikoina normaalia enemmän.

Synkimmät ennusteet Suomen taloudesta tulivat alkuviikolla OP-Pankilta. Se ennusti, että bruttokansantuote laskee tänä vuonna peräti viisi prosenttia. Tapiola Pankki povaa neljän ja Sampo Pankki sekä Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos 3,5 prosentin laskua.

Nimimerkki "aps" kyseenalaistaakin ennusteiden luotettavuuden juuri suurten erojen vuoksi:

- Miten tässä voi uskoa mihinkään talousennusteeseen, kun bkt-arvio heittelevät rahallisissa määrissä 150-270 miljardia euroa?

Myös "Sopuli" on sitä mieltä, ettei ekonomistien arvioihin ole luottamista:

- Talousennusteiden tekeminen on verrattavissa lottoamiseen. Oikeaan osuminen on tuuripeliä. Kenelläkään ei tunnu olevan varmaa tietoa ennusteiden pohjaksi. Ennusteita tehdään viran puolesta ja pyydettäessä, mutta faktat puuttuvat kaikilta - niitä ei ole mistään saatavissa.

Nimimerkki "kultasuun" arvion mukaan ennusteet ovat taas liian optimistisia:

- Ennusteet ovat liian positiivisia, kukaan ei voi kuvitella mitä kohti ollaan menossa, hän muistuttaa.

Sen sijaan nimimerkit "huhhuh" ja "Nostredamus" ovat sitä mieltä, että ennustuksista löytyy totuuden siemen - ainakin, mitä tulee taantuman syventymiseen:

- Kaikkihan ne on miinuksella. Ei sillä ole niin väliä kuinka paljon, muistuttaa "huhhuh".

- Ennustetaan, että lamassa ollaan menossa koko ajan syvemmälle. Eiköhän tuon ole kaikki täysjärkiset huomanneet ilman ennustajiakin? Luottamisella ei taas ole tämän asian kanssa mitään tekemistä, painottaa, "Nostredamus".

MTV3:n nettikyselyssä tiedusteltiin, luottavatko ihmiset talousennusteisiin, vaikka ne vaihtelevat suuresti. Kyselyyn vastasi reilu tuhat ihmistä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.