Mainos

Kansa tuntee EU-oikeuksiaan heikosti

EU-kansalaisille tarjotaan lisää tietoa kuluttajan oikeuksista ja tasa-arvosta EU:ssa. Tiedotuskampanja Kansalaisena Euroopassa pyörähtää uudelle kierrokselle aiheista, joista kansalaiset tutkimusten mukaan ovat erityisen kiinnostuneita ja joiden edistämistä EU-tasolla he pitävät tärkeinä.

Kauppa- ja teollisuusministeriön ylijohtaja Bo Göran Eriksson totesi, että EU:n yhteisten sisämarkkinoiden voi katsoa toimivan todella vasta sitten, kun kansalaiset tietävät oikeutensa ja osaavat käyttää niitä.

Mielipidemittausten perusteella monet kansalaiset ovat vielä epätietoisia oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan kuluttajina ja matkustajina. Tiedon tarve on kasvamaan päin, sillä tarjonta ja kaupankäynti on lisääntymässä.
-Yksityishenkilöiden ostokset rajojen yli lisääntyvät jatkuvasti, ja varmaan vielä enemmän, kun euro tulee käyttöön vuonna 2002. Myös elektroninen kaupankäynti lisääntyy, Eriksson sanoi.

Tasa-arvosta tietoa

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen piti myönteisenä, että myös tasa-arvo on mukana tiedotuskampanjassa.
-Meillä Suomessa on valloillaan se harhakuva, että olisimme tasa-arvon alalla mallimaa, mutta EU:ssa on menty eräissä asioissa Suomea pitemmälle tasa-arvolainsäädännössä, Mäkinen huomautti.
Esimerkkeinä Mäkinen mainitsi säännöt raskaana olevien työntekijöiden suojasta ja lisäeläkejärjestelmät, joista poistetaan mahdollisuus miesten ja naisten eri eläkeikään.

Ilmaista tietoa

Tiedotuskampanja käynnistettiin alunperin vuosi sitten, ja vuoden aikana on tullut lähes miljoona yhteydenottoa, enemmistö internetin kautta.
Kyselyihin vastataan ilmaispuhelinnumerossa 0800-1391, josta voi tilata oppaita esimerkiksi tavaroiden ja palveluiden ostamisesta sisämarkkinoilla, matkustamisesta, sekä naisten ja miesten yhtäläisistä oikeuksista. Vanhastaan on tarjolla oppaita työskentelystä, opiskelusta ja asumisesta toisessa EU-maassa.
Oikein tarkkaa tietoa varten on saatavissa myös yksityiskohtaisia tietosivuja, joissa kysymykset käydään pilkuntarkasti läpi. Tietoa löytyy myös internet-osoitteesta http://citizens.eu.int.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.