Mainos

Kansa tukee hallituksen Irak-politiikkaa

Yli puolet kansalaisista arvioi, että Suomi on tukenut Yhdysvaltoja sopivasti Irakin kriisissä.

Viime päivinä vellonut keskustelu siitä, onko Suomi Yhdysvaltojen tukija Irakin kriisissä, ei näytä kansaa suuresti jakavan. Enemmistö ei näe asiassa mitään ongelmaa.

Yli puolet vastaajista arvioi, että Suomi on tukenut Yhdysvaltoja sopivasti Irakin kriisissä. Viidesosa arvioi, että tukea on annettu liian paljon. Lievästä hämmennyksestä kertoo se, että lähes yhtä suuri joukko ei osaa sanoa kantaansa asiaan.

Jos tarkastellaan vastaajien puoluetaustoja, keskustan ja vihreiden kannattajista kolmasosa arvioi, että tukea on annettu liian paljon. SDP:n tukijoistakin joka neljäs on tätä mieltä. Kokoomuksen kannattajista vain joka kymmenes arvioi, että tukea on annettu liian paljon.

Kansalla ei ole yksituumaista mielipidettä siitä, toimiko Anneli Jäätteenmäki oikein nostaessaan Suomen Irak-politiikan vaaliteemaksi. Reilu 40 prosenttia vastaajista pitää Jäätteenmäen toimintaa sopivana, 35 prosenttia ei. Peräti neljäsosalla vastaajista ei ole mielipidettä asiasta.

Maanviljelijät ja opiskelijat asettuvat keskimääräistä selkeämmin kyllä- kannalle. Sen sijaan alemmat toimihenkilöt ja johtajat kallistuvat ei-näkemyksen puolelle. Puoluekantojen perusteella selvä enemmistö keskustan ja vihreiden kannattajista vastaa kyllä, Kokoomuksen ja SDP:n kannattajista sen sijaan ei.

Puolet suomalaisista ei näe mitään ongelmaa siinä, että Suomen ulkopolitiikan keskeiset vaikuttajat - presidentti, pääministeri, ulkoministeri ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja - ovat kaikki sosialidemokraatteja. Reilu kolmasosa sen sijaan pitää asetelmaa ongelmallisena.

Puoluekantojen mukaisessa tarkastelussa ei ole yllätyksiä: keskustalaiset pitävät tilannetta ongelmana, sosialidemokraatit ei. Kokoomuksen kannattajien joukossa ei-vastauksia annetaan hieman enemmän kuin kyllä-vastauksia.

Kysely tehtiin eilen ja toissapäivänä ja siihen vastasi 500 suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 4,5 prosenttiyksikköä puoleen tai toiseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.