Kansa päättää asevelvollisuuden kohtalosta Itävallassa

Itävallassa järjestetään kansanäänestys asevelvollisuuden tulevaisuudesta tammikuun lopussa.

Kansalaiset päättävät kuun 20. päivä, säilytetäänkö maassa asevelvollisuus vai perustetaanko maahan ammattiarmeija. Äänestys on muodollisesti neuvoa-antava, mutta tässä tapauksessa poliittiset puolueet ovat julkisesti sitoutuneet noudattamaan äänestyksen tulosta.

Itävallan puolustusministeri ajaa kovaa vauhtia palkka-armeijan perustamista.

– Satsaamme tulevaisuudessa vapaaehtoisuuteen. Haluamme tarjota houkuttelevan työpaikan pakon sijasta. Mielestämme terve sekoitus ammattisotilaita ja vapaaehtoisia korvaisi yleisen asevelvollisuuden, painottaa sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Norbert Darabos.

Asevelvollisuuden lakkauttamista ajavien sosiaalidemokraattien näkyvästä kampanjoinnista huolimatta ennakkokyselyt povaavat voittoa asevelvollisuuden kannattajille. Asevelvollisuuden kannatus sitoutuu nimittäin Itävallassa suurilta osin keskusteluun siviilipalveluksen tarpeellisuudesta.

Maassa siviilipalveluksen suorittajat hoitavat suurilta osin esimerkiksi sairaankuljetuksen. Moni itävaltalainen pelkääkin, että siviilipalveluksen poistaminen asevelvollisuuden rinnalla murentaisi muun muassa terveydenhuoltoa.

Suomi ei seuraa Itävallan mallia

Suomi on Itävallan tapaan vielä niitä harvoja Euroopan maita, joissa on yleinen asevelvollisuus. Silti haluja edes palkka-armeijan harkintaan ei tällä hetkellä ole.

– Se tulee niin kalliiksi, joten ainakaan näillä nykyisillä taloudellisilla näkymillä ei ole siihen minkäänlaista mahdollisuutta, sanoo viestintäjohtaja Jyrki Iivonen puolustusministeriöstä.

Myöskään kansanäänestys puolustusmallista ei ole todennäköinen vaihtoehto Suomessa.

– Kansanäänestykset ylipäätään ei ole suomalainen politiikantekotapa. Meillä on kuluneiden 95 vuoden aikana järjestetty kaksi kertaa kansanäänestys. Lisäksi kannattaa panna merkille se, että mm. hallitusohjelmassa on sitouduttu yleisen asevelvollisuuden säilyttämiseen ja myöskin valtaosa suomalaisista kannattaa tällä hetkellä tätä nykyistä järjestelmää, viestintäjohtaja Iivonen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat