Kansa keskioluen laimennuksesta: Kaikki vaihtaisivat vahvempaan

Keskustelu keskioluen laimentamisesta leimahti jälleen, kun Turun Sanomat uutisoi peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) haluavan laimentaa keskioluen vahvuutta Ruotsin malliin.

Ministeri tarkensi aihetta tänään sanoen, ettei ministeriö ole valmistelemassa esitystä asiasta, vaan haluaa rohkaista aiheesta keskustelua.

Jos mentäisiin Ruotsin mallin mukaan, olisi laimennus noin 1,2 prosenttiyksikköä, jolloin keskioluen prosenttimäärä jäisi 3,5 prosenttiin. MTV3 Uutiset kysyi suomalaisten mielipidettä mahdollisesta laimennuksesta.

"Yhteiskunnallisesti ajateltuna kuulostaa ihan järkevältä"

Osa vastanneista kannatti keskioluen prosenttilaimennusta. Lahtelainen Olli Suhonen puoltaa laimentamisajatusta.

–Laimennus olisi kansalaisten terveyden kannalta erittäin hyvä tavoite. Sitä on ehkä vaikea saada ymmärretyksi, mutta se auttaisi paljon.

Tamperelainen Aapeli Lahtinen jatkaa samoilla linjoilla.

–Yhteiskunnallisesti ajateltuna kuulostaa ihan järkevältä. Nuoret ostavat päivittäistavarakaupasta oluensa, joten he eivät luultavasti tulisi yhtä helposti humalaan.

Myös soraääniä löytyy. Helsinkiläiset Henri Hänninen ja Aulis Haaranen pitävät laimennusta hyödyttämänä. Heidän mielestään laimennusprosentti olisi niin pieni, ettei sillä olisi kummoisempaa merkitystä.

"Alkoon olisi varmaan asiaa"

Jokainen vastannut uskoo, että vahvempien alkoholijuomien kulutus nousisi keskioluen laimennuksen myötä. Myös suomalaisten vihaiset reaktiot olisivat mahdollisia.

–Monet vaihtavat vahvempaan myös kavereiden vaikutuksesta. Joku voi perustaa tästä vaikka kansanliikkeen. Eivät tästä varmasti monet tykkää, helsinkiläiset Lasse ja Antti arvelevat.

Noin puolet vastanneista myöntäisi itsekin vaihtavansa vahvempiin juomiin, jos uudistus tulisi menemään läpi. Henri Hänninen asioisi tulevaisuudessa Alkossa.

–Ei tästä tulla pitämään, kyllä itselläkin varmaan tulisi Alkoon asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat