Mainos

Kansa haluaa tietoa päättäjien kytkyistä

Suomalaiset vaativat tietoa ehdokkaidensa rahallisista kytkyistä jo ennen vaaleja.

Viiden maakuntalehden teettämästä kyselystä käy ilmi, että suomalaiset haluavat aikaistaa vaalirahoitustietojen julkistamista. Lähes kolme neljäsosaa kansasta katsoo, että ehdokkaiden pitäisi ilmoittaa vaalirahoittajansa ja saamansa summat jo ennen äänestyspäivää.

Joka viidennen vastaajan mielestä ehdokkaiden ei tarvitse vaalirahatietojaan ilmoittaa ennen varsinaista äänestyspäivää. Seitsemän prosenttia vastaajista ei osannut sanoa mielipidettään asiaan.

Taloustutkimuksella teetetyssä gallupkyselyssä haastateltiin 1004 suomalaista heinäkuun loppupuolella. Vastaajat edustavat yli 15-vuotiaita mannersuomalaisia.

Tutkimustulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Etenkin naiset vaativat läpinäkyvyyttä

Vaalirahoituksen julkistamisen aikaistamista kannattavat etenkin naiset. Epäilevimmin ennakkoilmoitusvelvollisuuteen suhtautuvat puolestaan alle 25-vuotiaat nuoret.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat vaativat kokoomuksen ja keskustan äänestäjiä ponnekkaammin, että vaalirahoituksesta pitäisi ilmoittaa etukäteen.

Kriittisimmin ennakkoilmoituksiin suhtautuvat kokoomuslaiset, mutta heistäkin kaksi kolmasosaa kannattaa rahoitustietojen julkistamista ennen vaaleja.

Viime keväänä uudistunut laki ehdokkaan vaalirahoituksesta mahdollistaa ennakkoilmoituksen antamisen. Alkukesästä pidettyjen eurovaalien 241 ehdokkaasta kuitenkin vain 72 jätti vapaaehtoisen ilmoituksen.

Pakollinen vaalirahoitusilmoitus on sen sijaan lain mukaan tehtävä kahden kuukauden kuluessa vaalien tulosten vahvistamisesta. Ilmoitusvelvollisuus on siis vain läpimenneillä ja varaedustajilla.

Vaali- ja puoluerahoitusta pohtivan toimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti on sitä mieltä, että ennakkoilmoitusta ei pitäisi säätää pakolliseksi. Hänen mielestään etukäteen kustannusten arvailu on hankalaa. Tarasti kuitenkin uskoo, että vapaaehtoinen ilmoittaminen etukäteen tulee lisääntymään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.