Mainos

Kansa äänesti Irlannissa

Kansalaiset äänestivät tänään Pohjois-Irlannin rauhansopimuksesta sekä Irlannin tasavallassa että Pohjois-Irlannin maakunnassa. Kansanäänestys on ensimmäinen Irlannin saaren samanaikainen vaali vuoden 1918 jälkeen.

Pohjois-Irlannin poliisivoimat oli asetettu hälytystilaan vaalipäivänä, joka näytti kuitenkin sujuvan ilman välikohtauksia. Kansanäänestyksen tulos selviää vasta huomenna iltapäivällä.

Monien Pohjois-Irlannin protestanttien mielestä sopimus antaa liian monta myönnytystä tasavaltalaisille, jotka haluavat brittiläisen vallan Pohjois-Irlannissa päättyvän ja tukevat yhdistyneen Irlannin perustamista. Mielipidekyselyt ennen äänestyspäivää ennustivat pohjoisirlantilaisten enemmistön tukevan sopimusta. Kyselyjen mukaan protestanttien kannatus näytti kuitenkin jakautuvan vahvasti. Pohjois-Irlannin väestöstä 60 prosenttia on protestantteja. Mielipidetutkimusten mukaan katolilaisten odotettiin äänestävän selkeästi sopimuksen hyväksymisen puolesta molemmin puolin rajaa.

Pelko siitä, että Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin edustajat pääsisivät mukaan maakunnan uuteen parlamenttiin ennenkuin IRA on luopunut aseistaan, on saanut monet pohjoisirlantilaiset protestantit kääntymään rauhansopimusta vastaan.

Protestanttijohtaja povaa levottomuuksia

Vaikutusvaltaisen protestanttisen Oranialaisveljeskunnan johtohahmo pelkää Pohjois-Irlannin kesän olevan väkivaltainen.

George Patton on sitä mieltä, että rauhansopimus ei tule pitämään. Pattonin mukaan rauhansopimus ei kestä, koska se syrjii protestantteja. Britannian pääministerin Tony Blairin vastakkaisista kehotuksista huolimatta Oranialaisveljeskunta on kehottanut jäseniään äänestämään rauhansopimusta vastaan.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.