Mainos

Kanojen joukkoteurastus alkoi Honkongissa

Hongkong aikoo tyrehdyttää hengenvaarallisen lintuflunssan leviämisen teurastamalla kaikki alueella olevat 1,3 miljoonaa kanaa. Aiemmin vain lintujen parissa levinnyt H5N1-virus on kuluvana vuonna tarttunut myös ihmisiin. Tautiin on Hongkongissa kuollut ainakin neljä ihmistä.

Kanojen lisäksi Hongkongista hävitetään kaikki ankat, hanhet, viiriäiset ja kyyhkyt. Siipikarjan hävittäminen aloitettiin tänään. Työn arvellaan kestävän pari päivää. Siipikarjasta elantonsa ansaitseville on luvattu maksaa korvauksia. Paikallisten lehtien mukaan korvauksia jouduttaneen maksamaan lähes 30 miljoonan Suomen markan arvosta.

Asiantuntijat arvelevat taudin tarttuvan ihmisiin linnuista, mutta on myös mahdollista, että virus tarttuu ihmisestä toiseen. Joulunpyhinä Hongkongin sairaalat täyttyivät hätääntyneistä kansalaisista, jotka halusivat varmistaa, etteivät he ole saaneet lintuflunssatartuntaa. Hongkongilaisten kanakauppiaiden mukaan viranomaisten olisi pitänyt ilmoittaa aikeistaan aiemmin - kanojen teurastuksesta päätettiin vasta eilen. Liian nopean toiminnan lisäksi paikalliset sanomalehdet ovat arvostelleet viranomaisia ongelman vähättelystä.

Kiinalaiset kanankasvattajat epätoivoissaan

Hongkong lopetti kanojen tuonnin Kiinasta jouluaattona, eikä kauppaan viranomaisten mukaan ryhdytä, ennen kuin Hongkongin kanat on hävitetty ja alueelle tuotavaksi aiotun siipikarjan terveys varmistettu. Kanakaupan tyrehtyminen on raivostuttanut siipikarjan kasvattajat ja myyjät Guangdongin maakunnassa, kertoivat Kiinan viranomaiset tänään. Tavallisesti Hongkongiin tuodaan Kiinasta päivittäin noin 75 000 kanaa ja viennin loppuminen vaikuttaa noin 120 000 perheen talouteen. Kiinan viranomaiset aikovat tehostaa siipikarjan valvontaa, jotta kanakauppa elpyisi mahdollisimman pian. Guangdongin siipikarjaliiton puheenjohtajan mukaan maakunnan kanaloista ei kuitenkaan ole löydetty lintuflunssaa aiheuttavaa virusta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.