Kanoja nääntyy nälkään

Suomessa nälkiintyy vuosittain satoja tuhansia kanoja kuoleman partaalle. Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan lähes 20 prosenttia kanoista hylätään teurastamoissa ihmisravinnoksi kelpaamattomina.

Suurin syy hylkäyksiin on se, että munantuotantoon käytetyt kanat ovat kuihtuneet pahasti alipainoisiksi rehun puutteen vuoksi. Tilanne on pahentunut huomattavasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Teurastamoiden eläinlääkäreiden mukaan tilat ilmeisesti säästävät rehukustannuksissa, kun kanatilojen tulot ovat romahtaneet EU:hun liittymisen jälkeen.

MTK ei hyväksy kanojen huonoa kohtelua

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan on täysin tuomittavaa etsiä munantuotannon kannattavuutta tinkimällä kanojen ruokinnasta. Härmälä otti asiaan kantaa MTK:n johtokunnan Pohjois-Savon -vierailulla Siilinjärvellä tänään.

Hän sanoi olevansa pahoillaan, ettei järjestölle ole ilmoitettu mahdollisista epäkohdista. MTK:ssa asia selvitetään perinjuurin.
-Emme hyväksy eläinten huonoa kohtelua. Kotieläimillä on oikeus hyvään elämään ja hyvään kuolemaan, Härmälä sanoi. Hänen mukaansa munantuotannon pitkään jatkunut kannattamattomuus ja EU:n yksikkökokoa suosiva tukipolitiikka ovat johtaneet ikäviin seurauksiin. MTK vaatiikin munantuottajien ongelmien välitöntä ratkaisemista.

-Tuottajien on tunnettava vastuunsa huolimatta tukijärjestelmästä, joka houkuttelee kasvattamaan tuotantoyksiköitä hallitsemattoman suuriksi ja pitämään sairaat ja nälkiintyneet eläimet hengissä, todetaan MTK:n tänään julkistamassa kannanotossa.

Siipikarjaliitto perää tarkkuutta kanojen ruokintaan

Suomen Siipikarjaliitto huomauttaa, että munivien kanojen alhaiset teuraspainot eivät johdu aina kanojen huonosta ruokinnasta, vaikka lehtitiedot näin väittävät. On totta, että hylkäysten määrä teurastuksissa on kasvanut. Siipikarjankasvattajat ovat itsekin kiinnittäneet siihen huomiota.

-Tilatasolla käytännön ongelma saattaa olla se, että kotoisen viljan laatua ei tunneta riittävän hyvin, jolloin (valkuais- ja energia)pitoisuudet eivät kohoa rehuseoksessa oikealle tasolle. Liitto muistuttaa, että kanojen munintajakso on entisestään lyhentynyt viime vuosina. Kanat munivat käytännössä enää 11-13 kuukautta, jolloin luonnollista "vanhuusajan" lihavoitumista ei juuri tapahdu.

-Siipikarjaväki on tiedostanut ongelmat ja kiinnittää niihin vakavaa huomiota, liiton tiedotteessa todetaan. Kanan rehujen koostumusta on parannettu ja oman viljan laatua analysoitu tehokkaammin. Neuvontaakin on lisätty. Kohtalonkysymykseksi osoittautuu lopulta raha.

-Yleinen ongelma on kuitenkin se, että kananmuna-alaa ajetaan niin alas, että tulevaisuuden kysymysten tulkitsemiseen ja uusiin investointeihin uhrataan kovin niukasti varoja.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat