Mainos

Kännyköiden kytkykauppaan tulossa parannuksia

Kytkykaupan kieltoa gsm-puhelinten yhteydessä jatketaan. Sen sijaan 3g-puhelinten kytkykauppa on vastakin sallittua. Nykyinen, ensi maaliskuun loppuun asti voimassa oleva viestintämarkkinalaki sallii kytkykaupan muiden kuin gsm-puhelinten yhteydessä. Tarkoitus on, että lakia jatkettaisiin samansisältöisenä.

Valtioneuvoston esitys sisältää useita parannuksia kuluttajien asemaan. Kytkysopimuksen voisi purkaa muun muassa sairauden, työttömyyden tai muun maksukykyä heikentävän syyn vuoksi. Sopimus pitäisi voida tehdä myös vuoden mittaisiksi nykyisen kahden vuoden vähimmäisajan sijasta.

Kytkykaupalla tarkoitetaan itse puhelimen ja liittymän kytkemistä yhteen. Kaupanteossa näiden hinnat ovat riippuvaisia toisistaan. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että kun valitsee tietyn liittymän, puhelimen saa erityishintaan.

Aiemmin kaikkien puhelinten kytkykauppa oli kiellettyä, mutta se sallittiin uuden sukupolven 3g-puhelinten yhteydessä. Tutkimusten mukaan kytkykaupan salliminen on lisännyt 3g-puhelinten kauppaa tuntuvasti. Kytkykauppa sallitaan myös niin kutsutuissa erikoispuhelimissa, jotka toimivat gsm-matkaviestinverkossa.

Kaikkinensa esityksen tarkoitus on edistää tietoyhteiskunnan kehitystä tukevien matkaviestinverkkojen käyttöönottoa.

Kuluttajan suojaamiseksi lakiin otetaan määräys, jonka mukaan käyttäjän on voitava seurata liittymän käyttömaksuja ilmaiseksi.

Hallitus antaa esityksensä viestintämarkkinalain muuttamisesta eduskunnalle perjantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.