Kännyköiden koodikupla voi linkittää puhelimesi rikokseen

Kännyköiden yksilöllisten IMEI-koodien kopiointi saattaa aiheuttaa arvaamattomia ongelmia rikosten tutkinnassa.

IMEI-koodi on valmistajan kullekin puhelimelle rekisteröimä 15-numeroinen laitetunnus. IMEI-koodin avulla puhelin voidaan tunnistaa verkossa eikä tätä koodia ole tarkoitettu muutettavaksi.

IMEI-koodia voi verrata esimerkiksi sosiaaliturvatunnukseen tai auton rekisterinumeroon. IMEI on siis yhtä kuin puhelinlaite; SIM-kortti puolestaan on liittymä eli operaattorin laskutuksen peruste.

Koska poliisi voi IMEI-sarjanumeron perusteella hakea lupaa salakuunteluun ja IMEI-koodi mahdollistaa myös puhelimen paikantamisen, rikolliset ovat ryhtyneet vaihtamaan koodeja puhelimesta toiseen.

Se merkitsee myös sitä, että poliisi kohdentaa telekuuntelua ja -valvontaa vääriin ihmisiin - mahdollisesti keneen tahansa kännykän käyttäjään.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan poliisilla on parhaillaan tutkinnassa rikosjuttuja, joissa samalla IMEI-koodilla olevia puhelimia on liikkeellä verkossa useita.

IMEI-koodin luotettavuus kyseenalainen

Asianajaja Markku Fredmanin mukaan IMEI-koodin luotettavuus rikostutkinnassa on kyseenalainen.

- Jos telekuuntelulupa myönnetään tietyllä IMEI-koodilla olevaan puhelimeen, niin koodihan on voitu saada mistä tahansa. Se voi olla täysin sivullisen ihmisen kopioitu IMEI-koodi, jolloin kuuntelu kohdistuu sekä epäillyn että syyttömän puhelimiin, kertoo Fredman.

Telepakkokeinot

Telekuuntelu

Televalvonta

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan rikolliset ovat keränneet IMEI-koodeja muun muassa kaupan kännykkäosastoilta.

Kaupan hyllyltä napattu IMEI-koodi voidaan nopeasti vaihtaa vaikka kahteen eri puhelimeen. Eli kaupan kännykän IMEI on pian kännykkäverkossa jo tuplakäytössä, vaikka alkuperäisen IMEI-koodin omaava laite olisi vielä hyllyllä.

Televalvontatiedoilla on ollut tärkeä merkitys erityisesti huumejuttujen tutkinnassa.

Pakkokeinoasioiden vastuutuomari Jukka Jaakkola Helsingin käräjäoikeudesta myöntää, että huumejuttujen kiireellisyyden takia myös sivulliset voivat joutua telepakkokeinojen kohteeksi, kun kuuntelu perustuu IMEI-koodin hyödyntämiseen.

- Jos IMEI-koodi on rinnakkaiskäytössä, tämä riski on olemassa, Jaakkola kommentoi.

Useita virhemahdollisuuksia

Homma voi mennä pieleen kolmessakin kohtaa: Poliisi hakee pelkän puhelimen IMEI-koodin perusteella telelupaa ja tuomioistuin myöntää luvan. Käyttäjä on tuntematon eli jo lähtötilanne on mahdollisesti väärä.

Toinen virhe tapahtuu, kun haetun IMEIn perusteella kuunteluun ilmaantuukin useita samalla koodilla olevia puhelimia eli pakkokeino kohdistuu joukkoon vääriä ja syyttömiä ihmisiä.

Ja kolmantena: sijaintitiedot kytkevät rikospaikan lähelle esimerkiksi 2-3 samalla IMEI-koodilla olevaa puhelinta.

Eli jos viidessä puhelimessa on sama IMEI-koodi, millä perusteella niistä yhden käyttäjän katsotaan syyllistyneen rikokseen, jos poliisilla ei ole hallussa takavarikoituna rikoksesta epäillyn kännykkää.

Hallaa vihamiehille

IMEI-koodin kopiointi avaa ovia erilaisille väärinkäytöksille.

- On mahdollista tehdä perätön ilmianto ottamalla selville jonkun vihamiehen IMEI-koodi ja vaihtaa tämä koodi omaan puhelimeen ja tilata huumeita. Tämän jälkeen tekijä voi palauttaa puhelimeensa takaisin oman IMEI-koodinsa ja odottaa, kun poliisi käy hakemassa uhrin, pohtii asianajaja Fredman.

45 minuuttia -ohjelman haastattelemien turvallisuus- ja poliisilähteiden mukaan IMEI-koodin epäluotettavuus merkitsee sitä, että telekuuntelun ja -valvonnan merkitys rikostutkinnassa on murenemassa myös Suomessa.

Operaattorit myöntävät varovaisesti, että verkossa on samoilla IMEI-koodeilla olevia puhelimia eli duplikaatteja.

Tuotantojohtaja Antti Jokinen DNA:sta toteaa, että kopioinnin lisäksi myös valmistajat saattavat rakentaa samalla koodilla olevia puhelimia, vaikka alkuperäinen tarkoitus onkin, että jokaisella puhelimella on oma yksilöllinen koodinsa.

- Minun nähdäkseni tässä asiassa voi suojautua ostamalla tunnettuja merkkejä virallisista kanavista Suomessa. Vanhoja malleja pitäisin tässä epäluotettavina, Jokinen kommentoi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja