Mainos

Kännykkäpuhelujen hinnanalennukset voimaan

Vastaisuudessa EU:n alueella soitettu kännykkäpuhelu saa maksaa korkeintaan 49 senttiä ja vastaanotettu puhelu 24 senttiä minuutilta ilman arvonlisäveroa.

Suomalaisten Euroopan unionissa soittamat kännykkäpuhelut halpenevat selvästi lähikuukausina. Huomenna tulee voimaan EU:n verkkovierailuasetus, joka määrittää ylärajan ulkomaanpuhelujen minuuttihinnoille.

Vastaisuudessa lomalta tai liikematkalta soitettu kännykkäpuhelu saa maksaa korkeintaan 49 senttiä ja vastaanotettu puhelu 24 senttiä minuutilta ilman arvonlisäveroa. Arvonlisäveron kanssa hinnat ovat noin 60 ja 30 senttiä minuutilta.

Muutos nykyiseen hintatasoon on suuri, koska esimerkiksi puhelu Espanjasta tai Kreikasta Suomeen maksaa nykyisin noin euron minuutilta.

Siirtymäaikaa uuteen hinnoitteluun on kuun loppuun, minkä jälkeen kaikkien 27 EU-maan matkapuhelinoperaattorien on tarjottava eurohintaa kaikille asiakkailleen. Eurotariffin on oltava asiakkaan käytössä viimeistään kolmen kuukauden kuluttua asetuksen voimaantulosta.

Unioni sääti asiasta lain estääkseen kuluttajien rahastamisen niin sanotuilla roaming-maksuilla. Erityisesti suuret operaattorit ja osa jäsenmaista karsastivat hintojen alennusta pitkään.

Hintojen sääntely on voimassa kolme vuotta, ja se koskee tässä vaiheessa vain puheluhintoja. Komission on tarkoitus tehdä puolentoista vuoden päästä Euroopan parlamentille ja neuvostolle arviointi, jossa se voi ehdottaa asetuksen voimassaoloajan pidentämistä ja hintakaton asettamista myös tekstiviesteille, multimediapalveluille sekä datasiirroille.

Suomessa asetuksen noudattamista valvoo Viestintävirasto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.