Mainos

Kännykkäpaikannuksen uskotaan lisääntyvän

Voimaan tuleva laki selkiyttää paikannuksen sääntöjä, mutta tietosuojavaltuutettu ei näe asiaa edelleenkään ongelmattomana.

Palveluiden, joissa henkilö paikannetaan kännykän avulla, uskotaan lisäävät suosiotaan.

Matkapuhelinten avulla tapahtuva henkilöjen paikannus käynnistyi noin kolme vuotta sitten, kun Rikosseuraamusvirasto paikansi luottovankeja. Siitä palvelut ovat kaupallistuneet.

Operaattoreita kiinnostavat eniten ne lisäpalvelut, joita pystytään luomaan paikannuksen avulla, esimerkiksi lähimmän taksin tai apteekin sijainnin selvittäminen. Operaattorit ovat myös valmiita sijoittamaan paikannuksen kehittämiseen.

Huomenna tulee voimaan laki, joka selkiyttää paikkatietojen käsittelyä. Puhelimen paikantamiseen tarvitaan aina paikannettavan eli puhelimen haltijan lupa. Ketään ei saa paikantaa ilman suostumusta. Huoltaja päättää kuitenkin alle 15-vuotiaan paikannuspalvelujen käyttöönotosta. Ongelmaton tilanne ei ole.

- Ensinnäkin se, että joskus se on teknisestikin mahdollista, että henkilö ei aina itsekään tiedä, että häntä paikannetaan. Olen esittänyt sellaisen toivomuksen, että tähän kännykän näyttöön tulisi sellainen ikoni tai kirjekuori, ”sinua paikannetaan” –tunnus, sanoo tietosuojavaltuutteu Reijo Aarnio.

- Asiaan liittyy tietysti myös päätöksentekokysymykset: tietääkö lapsi, että häntä paikannetaan tai tietävätkö vanhemmat, että lapsi mahdollisesti paikantaa heitä.

Hätäpaikannussäännökset eivät muutu, vaan hätätilanteissa paikannus on aina mahdollista. Elisa arvioi henkilöpaikannuksta kayttäviä asiakkaita olevan jo kymmeniätuhansia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.