Mainos

Kännykkäliikkeillä kytkykauppoja

Liikkeet rikkovat edelleen matkapuhelinten ja liittymien kytkykaupan vastaisia säännöksiä. Telehallintokeskuksen tarkastajien tällä viikolla Helsingissä ja Espoossa tekemissä tehoiskuissa löytyi yhteensä kymmenen liikettä, joissa ilmeni kytkysäännösten vastaisia rikkeitä. Tarkastajat kävivät kaikkiaan 35 firmassa.

Törkeimmässä tapauksessa kauppias ilmoitti suoraan kännykälle hinnan liittymän kanssa ja ilman liittymää. Muissa liikkeissä paljastuneet rikkeet olivat lievempiä. Voimassa oleva säännös kieltää kauppiasta sitomasta matkapuhelimen hintaa siihen, hankkiiko asiakas myös liittymän vai ei. Telehallintokeskuksen aiemmatkin tarkastusiskut ovat paljastaneet, että sopivan hetken tullen monet myyjät ovat valmiit laistamaan tästä säännöstä.

Kytkykauppaan liikkeitä houkuttelee kireä matkaviestinalan kilpailu. -Teleoperaattorit maksavat kauppiaille uusista liittymäasiakkaista palkkioita, jotka ylittävät usein halvimpien puhelinten hinnan, selvittää johtaja Eero Reijonen. Tämä on johtanut siihen, että myyjän kannalta kaupan kohde näyttäisi monesti olevan pikemminkin liittymä, vaikka asiakas olisikin ostamassa ensisijaisesti matkapuhelinta.

Telehallintokeskuksella on omat keinonsa kytkyjen hillitsemiksi. Ensi vaiheessa kauppiasta huomautetaan rikkeestä. Törkeissä tapauksissa keskuksella on ankarampiakin tapoja kauppiaan ruotuun palauttamiseksi. Keskus voi asettaa uhkasakon, jos pelkät kehotukset eivät tehoa.

Muualla Euroopassa, missä hintakytkyä ei ole kielletty, saatetaan asiakkaalle tarjota jopa rahaa matkapuhelimen ostamisesta. Samalla hän kuitenkin joutuu tekemään liittymäsopimuksen. -Asiakas on kiinni sopimuksessa pitkään eikä voi vaihtaa operaattoria, joten hän tulee maksaneeksi siinä yhteydessä moninkertaisesti laitteen hinnan, kertoo Reijonen. Suomen säännöksillä pyritään estämään mm. tämäntapaisten epäkohtien syntyminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.