Kännykkäfirmasta kymmeniä rikosilmoituksia

Kännykkäpalveluja tarjoavasta Wixawin-yrityksestä on tehty Suomessa useita kymmeniä rikosilmoituksia.

Yksi kännykkähuijauksen kohteeksi joutuneista on nuorisotutkija dosentti Mikko Salasuo.

Salasuon kännykkään alkoi putoilla kevään aikana yllättäen tekstiviestejä, joissa oli helpon tuntuisia kysymyksiä, kuten mikä on Ranskan pääkaupunki.

- En kiinnittänyt viesteihin kummempaa huomiota. En vastannut viesteihin koskaan vaan poistin ne, Salasuo sanoo.

Tutkija jätti kysymykset omaan arvoonsa, kunnes huomasi puhelinlaskunsa kasvaneen merkittävästi. Erään kuukauden puhelinlaskussa oli yli sata euroa ylimääräistä.

Salasuo tarkasti myös vanhat laskunsa uudelleen ja huomasi, että jokaisesta puhelimeen lähetetystä kysymyksestä oli veloitettu kaksi euroa. Lisäksi laskutettujen kysymysten määrä oli kasvanut joka kuukausi, ja lopulta Salasuota oli laskutettu 60 kysymyksestä.

- En tiedä, miten he ovat saaneet tietoni. Mihinkään en ole numeroani antanut. Yhden soittoäänen tilasin viime vuonna.

Salasuo teki rikosilmoituksen Wixawinista kesäkuun alussa.

Wixawinin nettisivuilla neuvotaan, miten viestien tulon saa katkaistua. Salasuo epäilee, että yritys tahkoaa rahaa lähettämällä petkutusviestejä suurelle määrälle ihmisiä. Vaikka viestien tulon katkaisisi, yritys kerää maksut silti muutamasta ensimmäisestä viestistä.

- Jos ne lähettelevät viestejä satunnaisesti monelle, rahaa kertyy hurjasti.

Salasuo kertoo, että hän tuntee useita, jotka ovat kokeneet saman kuin hän.

Ulkomaille massiivisia rahavirtoja

Keskusrikospoliisin mukaan Suomesta virtaa massiivisia rahavirtoja erilaisten huijauspalvelujen kautta ulkomaille.

Rikoskomisario Jussi Hyysalo keskusrikospoliisista kertoo, että Wixawinin toiminta on jatkunut jo pitkään mutta siitä tehtyjen rikosilmoitusten määrä on kiihtynyt tänä vuonna.

Hyysalon mukaan yrityksen toimintaa on vielä vaikea arvioida, koska asiaa ei tutkita keskitetysti.

- Rikosilmoituksia on kymmeniä ympäri Suomea esitutkintavaiheessa, ja niitä tutkitaan paikallisesti. Voi olla, että jossain vaiheessa siirrytään keskitettyyn tutkintaan.

Oletko älykkäämpi kuin Matti Vanhanen?

Wixawin on tarjonnut historiansa aikana useita palveluita. Se on markkinoinut muun muassa Googlen kautta esimerkiksi älykkyystestejä julkisuuden henkilöiden avulla.

Mainoksissa käyttäjiä on houkuteltu testeihin esimerkiksi mahdollisuudella vertailla älykkyyttään pääministeri Matti Vanhasen kanssa. Testin suorittamisen jälkeen kännykkään alkaa tulvia maksullisia viestejä.

Lisäksi se on mainostanut palveluitaan Facebookissa lupaamalla kysymyksiin vastaajille vaikkapa ilmaisen Uuno Turhapuro -elokuvan.

Kun käyttäjä vastaa kysymyksiin, Wixawin kysyy puhelinnumeroa. Tämän jälkeen puhelinlasku paisuu mutta luvattua elokuvaa ei kuulu.

Kuluttajavirasto on saanut yrityksestä kahden vuoden aikana yli 300 ilmoitusta.

- Nettihuijaukset muuttavat muotoaan jatkuvasti, ja uusia syntyy kuin sieniä sateella. Perässä on vaikea pysyä, sanoo lakimies Miina Ojajärvi Kuluttajavirastosta.

Kuluttajavirasto uhkasi Wixawinia maaliskuussa ryhmävalituksella. Heinäkuun alussa yritys myöntyi palauttamaan maksullisista tekstiviesteistä aiheutuneet kulut valtaosalle niistä kuluttajista, jotka olivat tehneet asiasta ilmoituksen Kuluttajavirastoon.

Hollantilainen Wixawin on myös toistaiseksi lopettanut markkinoinnin Suomessa.

Kuluttajaviraston nettisivuilla voi täyttää valituslomakkeen, jolla harhaan johdetuksi itsensä tunteva kuluttaja voi kertoa tapauksestaan.

Lue myös:

    Uusimmat