Mainos

Kännykkää voi pian käyttää Euroopan-lennoilla

Matkustajat voivat pian käyttää matkapuhelimiaan Euroopan sisäisillä lennoilla. EU-komissio hyväksyi tänään säädöksiä, jotka mahdollistavat lennonaikaiset puhelut. Säädökset yhdenmukaistavat lennonaikaisen matkaviestinnän teknisiä vaatimuksia ja lupaehtoja.

Jatkossa matkustajien puhelimet liitetään koneen sisäverkkoon, joka puolestaan on satelliittiyhteydessä maaverkkoihin. Puhelinten yritykset kytkeytyä suoraan maaverkkoihin estetään. Näin lähetysteho saadaan pysymään niin alhaisena, etteivät puhelimet haittaa lentokoneen laitteiston toimintaa.

Lentoturvallisuus varmistetaan matkustamotilassa tarvittavien laitteiden lentokelpoisuushyväksynnöillä, joista vastaavat Euroopan lentoturvallisuusvirasto koko EU:n tasolla ja jäsenmaiden siviili-ilmailuviranomaiset kansallisesti. Matkapuhelinten lennonaikaiseen käyttöön liittyviä yleistä turvallisuutta koskevia näkökohtia taas selvitellään kansallisten oikeusviranomaisten ja sisäasianministeriöiden toimesta.

Useat teleoperaattorit ja lentoyhtiöt aikovat aloittaa puhelut mahdollistavat palvelut jo tänä vuonna. Esimerkiksi Britannian viranomaiset kertoivat viime kuussa antavansa lentoyhtiöille luvan tarjota lennonaikaisia matkaviestintäpalveluja. Lennonaikaisia matkaviestintäpalveluja on jo kokeiltu muutamissa maissa, esimerkiksi Ranskassa ja Australiassa.

Komissio ei vielä puutu kaupallisiin näkökohtiin, esimerkiksi hinnoitteluun, koska palvelut ovat vasta kehitteillä. Hinnat ovat ensisijaisesti palveluntarjoajan päätettävissä. Komissio tulee kuitenkin seuraamaan kuluttajahintatasoa ja hinnoittelun läpinäkyvyyttä.

Komission tiedotteen mukaan 90 prosenttia Euroopan lentomatkustajista pitää puhelinta mukanaan lennoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.