Mainos

Kännykkä syytön aivokalvon kasvainten syntyyn

Matkapuhelimet eivät näytä lisäävän ainakaan aivokalvon hyvänlaatuisten kasvainten riskiä. Viidessä maassa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan riski ei kasvanut, vaikka puhelinta käytti säännöllisesti tai puhelut venyivät pitkiksikin. Riskiin ei vaikuttanut myöskään se, käytettiinkö nmt- vai gsm-puhelimia.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana yli 1200 aivokalvon hyvänlaatuiseen kasvaimeen eli meningeoomaan sairastunutta sekä lähes 3300 tervettä verrokkia. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat täysi-ikäisiä, ja noin puolet heistä oli käyttänyt matkapuhelinta säännöllisesti.

Matkapuhelimen käyttöä selvitettiin haastatteluilla. Tulosten luotettavuutta rajoittaakin se, että muisti voi pettää, kun kysellään jopa kymmenen vuoden takaisia käyttötottumuksia.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu International Journal of Epidemiology -lehdessä. Suomen osuus tutkimuksesta tehtiin Säteilyturvakeskuksessa.

Meningeooma on yleisin kallonsisäinen kasvain. Uusia tapauksia todetaan Suomessa vuosittain 200-250. Kasvaimen ennuste on hyvä, ja useimmat potilaat paranevat leikkaushoidolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.