Mainos

Kännykkä saattoi pysäyttää ydinreaktorin Ruotsissa

Ruotsalaisessa Oskarshamnin ydinvoimalassa tutkitaan matkapuhelimen osuutta ydinreaktorin pysähtymiseen. Asiasta kertoi Östra Småland -lehti tänään. Tutkimuksen taustalla on ydinvoimalan ykkösreaktorin yllättävä pysähtyminen viime tiistaina.

Ydinvoimalan valvontalaitteet ilmoittivat tiistaina radioaktiivisuuden kohonneen putkistossa, joka johtaa höyryä reaktorista turbiineihin. Turvajärjestelmä pysäytti reaktorin automaattisesti. Myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli väärä hälytys: radioaktiivisuusmittari oli antanut virheellistä tietoa.
-Meidän teoriamme on, että matkapuhelin tai sähköhitsausaggregaatti aiheutti häiriön, sanoo voimalan apulaistiedotuspäällikkö Jan Petrini.

Petrinin mukaan Yhdysvalloissa sattui muutama vuosi sitten tapaus, jossa ydinvoimalan valvontahuoneessa käytetty matkapuhelin häiritsi mittareita. Oskarshamnin ydinvoimalan sisätiloissa matkapuhelinten käyttö on kielletty. Voimalan ulkopuolella tehdään kuitenkin rakennustöitä ja tutkijat arvelevat, että työmaalla käytetyt laitteet ovat aiheuttaneet häiriön mittareissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.