Kännykkä, koti ja sapuska - näistä en luovu

Matkapuhelimesta on tullut Handelsbankenin kyselyn mukaan asunnon ja ruuan kaltainen perustarve. Suomalainen luopuu mieluummin jopa autostaan kuin kännykästään.

Handelsbanken selvitti nettikyselyllä, mistä suomalaiset säästäisivät tulontason laskiessa. Viime kuussa toteutettuun kyselyyn osallistui yli tuhat suomalaista.

Kännykkä nousi kyselyn mukaan nykysuomalaisen elinehdoksi. Vain kolme prosenttia vastanneista luopuisi asunnosta, ruoasta tinkisi viisi prosenttia ja ilman kännykkää ja laajakaistaa voisi olla kahdeksan prosenttia. Tiukan paikan tullen suomalaiset luopuvat mieluummin autosta kuin kännykästä ja laajakaistayhteydestä.

Lisäksi enemmistö suomalaisista karsii ensimmäiseksi ravintolakäynneistä, lehtitilauksista ja lomamatkoista, jos tulot tipahtavat. Vajaa kolmannes vastanneista ilmoitti, että ei käytä nyt lainkaan rahaa lomamatkoihin, ravintolakäynteihin tai lehtitilauksiin.

Enemmistö vastanneista ilmoitti säästäväisyyden olevan tärkein keino elintason ylläpitämisessä. Joka kolmas myisi omaisuuttaan ja joka neljäs etsisi toisen työn nykyisen rinnalle.

"Osa lainan lyhennyksistä rahastoihin"

Handelsbankenissa ihmetellään, miksi suomalaiset eivät opi säästämään suunnitelmallisesti rahastoihin, vaan lyhentävät mieluummin nopeasti asuntolainaansa ja tinkivät elintasostaan tulotason tippuessa.

– Jos on pystynyt kartuttamaan vararahastoja pitkällä aikavälillä, on paljon mukavampi myydä rahasto-osuuksia kuin ruveta sitä omaa asuntoansa realisoimaan, jos se asunto on ainoa omaisuus, toteaa Handelsbankenin Suomen toimintojen johtaja Nina Arkilahti.

Arkilahden mukaan ruotsalaiset säästävät joka kuukausi pienen summan rahastoon, josta voi yllätysten sattuessa ottaa. Toisaalta ruotsalaiset eivät maksa asuntolainaansa niin nopeasti pois, vaan suosivat pitkiä lainoja.

Handelsbanken kehottaakin siirtämään 400 euron kuukausittaisesta asuntolainan lyhennyksestä 100 euroa rahastoon joka kuukausi. Pankin laskelman mukaan kymmenen vuoden aikana siitä kertyisi 3,5 prosentin korolla 14 000 euron lisäpotti. Asuntolainan korkotasosta pankin tiedotteessa ei puhuta mitään, mutta sekin kannattaa ottaa laskelmissa huomioon.

Varoitus: Ostovoima ei kasva

Handelsbanken varoittaa taloustilanteen kiristymisestä, koska palkkaneuvotteluissa on tarjolla nollalinjaa. Veronkorotuksiinkin pitää varautua.

– Ostovoima ei ole ainakaan kasvamassa lähitulevaisuudessa, Arkilahti sanoo.

Hän suosittelee perinteistä ruutupaperia tai excel-taulukkoa, johon listataan kaikki pakolliset menot eli esimerkiksi asuntolainan lyhennys, korkomaksut, muut lainat, ruoka ja kännykkämaksut, ja sen jälkeen mietitään, mihin ylimääräiseen on varaa.

Taloustilanteesta huolimatta 40 prosenttia suomalaisista sanoi tulevansa erinomaisesti tai vähintään mukavasti toimeen.

Vastaajille elintaso on onnen tae: 74 prosenttia vastanneista ilmoitti elintason vaikuttavan onnellisuuteen. Peräti 86 prosenttia niistä vastaajista, jotka joutuvat jo tinkimään lähes kaikesta, ilmoitti onnellisuutensa riippuvan varallisuudesta.

Katso Varpu Helpisen juttu:

Lue myös:

    Uusimmat