Mainos

Kännykkä käytössä vankien valvonnassa

Nettiohjelman ja kännykän avulla voidaan varmistaa, että vanki on lomansa aikana siellä missä pitääkin. Kokeilu on otettu vankien parissa vastaan positiivisesti.

Jo useammassa suomen vankilassa on kokeiltu käytäntöä, jossa kännykkää käytetään hyväksi vankien valvonnassa. Kun vanki poistuu vankilasta lomalle tai töihin, saa hän mukaansa kännykän. Kännykkää paikannetaan nettiohjelman avulla. Tällä tavalla voidaan varmistaa, että vanki on siellä missä pitääkin.

Käytäntö on ollut kokeilukäytössä Vanajan avovankilassa jo neljä vuotta. Kaikki vangit ovat sitoutuneet käyttämään kännyköitä poistuessaan vankilan alueelta. Vangin liikkeitä seurataan paikannusohjelman avulla. Järjestelmä on helpottanut huomattavasti henkilökunnan työtaakkaa, kun verrataan aiempaan käytäntöön.

- Se helpottaa, ettei tarvitse jokaista vankia lähteä katsomaan paikan päälle, vaan pystymme seuraamaan netin kautta. Soittamalla voimme tarkistaa, että kyseinen henkilö on siellä missä hänen pitäisikin olla, ylivartija Hannu Salo Vanajan avovankilasta keroo.

Suurin osa Vanajan avovankilan vangeista ovat ottaneet kännykät tyytyväisinä vastaan. Nimettömänä pysyttelevä vanki on ollut kokeilussa mukana kaksi kuukautta.

- Tämä on ihan hyvä. Se antaa mahdollisuuden vangille mennä lomille, vanki kertoo.

Vaikka kännykkäkokeilu on toiminut melkein moitteettomasti, liittyy siihen kuitenkin ongelmia.

- Järjestelmän suurimpia ongelmia on ehkä se, että kännykkä ei ole niin sanotusti kiinnitetty vankiin. Ainoa kiinnike on moraalinen kiinnike, eli lupaus siitä, että pitää kännykkää mukanaan, mikäänhän ei estä sitä vaikka joutumasta ojan pohjalle, Rikosseuraamusviraston ylitarkastaja, projektivastaava Pasi Oksa sanoo.

Se, että puhelinta kantaa oikea henkilö tarkistetaan soittamalla vangeille epäsäännöllisin väliajoin. Puhelimesta voi soittaa vain hätänumeroon ja vankilaan. Kännykän saavat käyttöön vangit, joilla on jo ennestään poistumislupa. Kokeilusta tehdään lakiuudistusesitys, jota eduskunta käsittelee syksyllä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 16.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.