Kännykkä ei karkoita itikoita, ota varmuudeksi ohvia

Itikan pahukset, hyttyset, hytynkäiset, mökki-iltojen ilot. Rakkaalla lapsella on edelliseen verrattuna kymmenkertainen määrä nimiä. Sama määrä on erilaisia konsteja karkottaa inisijät mökin terassilta, jotta saunan jälkeinen virvoitusjuoma maistuisi parhaalta mahdolliselta.

Hyttyskarkottimia on tehty tosimielellä, leikkimielellä ja esimerkiksi perinteisin konstein ja raaka-ainein. Toiset toimivat enemmän, toiset vähemmän.

Tuore Tekniikan Maailma testaa kolme karkotinta, joiden voimanlähteenä on nestekaasu, hiilidioksidi tai sähkö. Älypuhelimiin on saatavana muutamia hyttys-aplikaatioita, joiden pitäisi hätistää inisevät verenkuppaajat pois erilaisia äänitaajuuksia käyttäen. Unohtamatta tietenkään hyttyssavuja, karkotusrasvoja tai muita hajuja.

Hyönteistutkija Juhani Itämies Oulun yliopistosta pitää hyttyskarkottimien rakentelua erittäin vaikeana lajina. Varsinkin toimivien aparaattien.

Itämies kertoo testanneensa joitain vuosia sitten huvikseen TM:nkin testissä ollutta Mosquito Magnet- laitetta.

- Se kerää kyllä hyttysiä ja tappaakin ne sinne tehokkaasti. Varsinaista testiä en ehtinyt tehdä, että onko itikoita laitteen lähellä enemmän kuin 50 tai 100 metrin päässä siitä. Laite on periaatteessa päällä yötä päivää, ja sieltä haihtuu hiilidioksidia. Silloin voi käydä myös niin, että laite houkuttaa hyttysiä kauempaa ja kauempaa, Itämies naurahtaa.

Ääni johdattaa

Hyttystuntijan mukaan äänillä on suuri merkitys verenimijöiden maailmassa. Samaan lopputulokseen on tullut muutama kännykän sovellusvalmistaja, joka tarjoaa ohjelmaa itikoiden karkottamiseen.

Kokkolalainen Miika Snåre kertoo erittäin epätieteellisen kokemuksensa älypuhelinkarkottajasta.

- Sodankylän elokuvajuhlilla oli, kuten arvata saattaa, aivan älyttömästi hyttysiä. Seurueessa istui monta älypuhelinen omistajaa, ja laitoimme kaikki laitteet pöydälle ääniä päästelemään. Ainakin hieno kuvitelma oli se, että itikoita oli pöydän ympärillä vähemmän. Vaikeahan se on tietysti varmaksi sanoa, oliko tehoa vai ei, Snåre nauraa.

Itämiehen mukaan hyttyset tunnistavat lajikumppaninsa tai väärän lajin esimerkiksi lentoäänen perusteella. Teoriassa olisi mahdollista, että äänikarkotin toimii. Asiantuntija on jo ehtinyt kokeilla puhelimen sovellusta käytännössä.

- Eilen oltiin oikein kunnon hyttyspusikossa, ja puhelimen äänikarkotusohjelma pantiin päälle. Ei voitu huomata, että hyttyset olisivat vähentyneet. Sitten laitettiin puhelin viiden sentin päähän kättä lähestyvästä hyttysestä. Ei sekään ollut moksiskaan, vaan alkoi onnellisena imeä käsivarresta verta.

Itämies kertoo itsekin turvautuvansa lähikaupasta saataviin karkotteisiin.

- Tietysti on ikävää sivellä itsensä heti saunan jälkeen jollain karkotteella juuri, kun on löylystä tultu.

Helle hillitsee, ei karkoita

Itämies sanoo, että helteellä aurinkoa voi ottaa suhteellisen rauhassa itikoilta. Ne vetäytyvät varjoon päivän kuumimpaan aikaan.

- Kyllä ne sitten hyvin nopeasti hyökkäävät kimppuun, kun aurinko painuu mailleen tai tulee pilvistä varjoa. Voisi sano niin, että kuumalla kelillä hyttyset elävät lyhyesti ja kiivaasti.

Lue myös:

    Uusimmat